Albii americani, minoritari din 2042

Albii americani, minoritari din 2042

Afroamericanii şi hispanicii vor deveni majoritari în SUA cu un deceniu mai devreme decât anticipau estimările anterioare, rata mortalităţii la albi urmând să o depăşească, din anul 2030, pe cea a natalităţii.

Populaţia albă americană va deveni minoritară în Statele Unite în anul 2042, cu un deceniu mai devreme decât anticipau estimările anterioare, a anunţat ieri Biroul naţional de evidenţă a populaţiei SUA, citat de AFP. Conform estimărilor curente, albii vor reprezenta 65 la sută din populaţie în 2010, dar această proporţie se va reduce în 2030, rata mortalităţii la albi depăşind-o pe cea a natalităţii.

Până în 2050, minorităţile rasiale vor alcătui 54 la sută dintr-o populaţie care va ajunge la 439 de milioane. Hispanicii sunt cei care vor cunoaşte cea mai mare creştere şi al căror număr va atinge, până în 2050, 133 de milioane, reprezentând o treime din creşterea totală a populaţiei între 2010 şi 2050, pe fondul unei rate ridicate a natalităţii şi a imigraţiei. Populaţia de origine asiatică va creşte, de la 4,5 la sută din total în 2010, la aproximativ opt la sută în 2050, în timp ce populaţia de culoare, nonhispanică, va rămâne practic la acelaşi nivel, dar va înregistra o uşoară scădere în raport cu ansamblul, de la 12,2 la sută în 2010 la 11,8 la sută în 2050.

Populaţia americană va fi, de asemenea, mai bătrână. În prezent, 38,7 de milioane de persoane au 65 de ani sau mai mult, însă se va ajunge la o cifră de 88,5 milioane în 2050, din cauza exploziei demografice înregistrate după cel de-al Doilea Război Mondial. Motor economic

Experţii apreciază că această schimbare demografică are foarte multe implicaţii sociale, economice şi politice. Numai în domeniul imobiliarelor, spre exemplu, tot mai mulţi minoritari vor dori să se stabilească în zone cândva aproape exclusiv „albe“, creând astfel presiuni de desegregare a respectivelor zone. „Trebuie să realizăm că schimbarea este inevitabilă. În loc să îi opunem rezistenţă, ar trebui s-o punem la treabă cât mai lin cu putinţă, spre beneficiul economiei şi al societăţii“, a apreciat Martin Cantor, director al Institutului de Politică Economică şi Socială Long Island.

Ne puteți urmări și pe Google News