Al doilea val al crizei: Franţa măreşte impozitele pentru bogaţi şi companii

Al doilea val al crizei: Franţa măreşte impozitele pentru bogaţi şi companii

Guvernul francez a anunţat ieri că intenţionează să strângă 7,2 miliarde de euro în 2012 prin majorarea taxelor pentru companii şi gospodăriile înstărite, în încercarea de a acoperi deficitul provocat de o creştere economică anemică, transmite Reuters.

Principala măsură inclusă în proiectul de rectificare a bugetului, prezentat miercuri în Consiliul de Miniştri, este o suprataxă 'excepţională' de 2,3 miliarde de euro care va fi plătită în acest an de gospodăriile care câştigă mai mult de 1,3 milioane euro pe an. În plus, va fi introdusă o taxă specială pentru marile bănci şi companii energetice care ar urma să aducă alte 1,1 miliarde de euro. De asemenea, va fi eliminată scutirea de la plata cotizaţiilor sociale pentru orele suplimentare iar taxa pentru tranzacţiile financiare va fi dublată până la 0,2%.

Aceste măsuri, în linie cu promisiunile făcute de preşedintele Francois Hollande în campania electorală, ar trebui să fie aprobate fără probleme având în vedere că socialiştii deţin o majoritate clară în parlament.

Curtea de Conturi a avertizat luni că Franţa va fi nevoită să găsească între şase şi zece miliarde de euro în acest an şi nu mai puţin de 33 de miliarde de euro în 2013 pentru a-şi atinge ţintele de deficit convenite cu Uniunea Europeană, în caz contrar riscând să tulbure pieţele.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, marţi, premeirul francez Jean-Marc Ayrault a revizuit, în jos, estimările de creştere pentru acest an, până la 0,3% de la 0,7% anterior, şi pentru anul viitor, la 1,2% de la 1,75% anterior.