Airbus A400, primul avion european de transport militar

Airbus A400, primul avion european de transport militar

Airbus a inceput productia primului sau avion de transport militar, A400M, menit a conferi tarilor europene posibilitatea de a interveni in situatii de criza fara sa recurga la ajutor american.

Programul A400M are un cost estimativ de 24 de miliarde de dolari. El a inceput sa fie dezvoltat in anii ‘90, dupa violenta destramare a fostei Iugoslavii, cand europenii nu au putut sa trimita trupe de mentinere a pacii „in propria lor ograda” fara asistenta SUA.

La acea vreme, Administratia Clinton a criticat aspru proiectul avionului european, numindu-l „redundanta superflua”, din moment ce Statele Unite aveau de vanzare aeronave similare, precum C-130 „Hercules”. Secretarul de stat Madeleine Albright a vorbit chiar despre o „decuplare” intre Europa si SUA.

Dar, potrivit cotidianului „Washington Post”, razboiul contra terorismului a schimbat relatia dintre SUA si Europa. Desi Administratia Bush si multi aliati europeni se afla pe pozitii opuse fata de politica din Irak, Casa Alba a lasat mai moale discursul despre o eventuala ruptura transatlantica, acceptand punctul de vedere potrivit caruia noul avion-cargo cvadrimotor vine ca un plus la apararea colectiva occidentala.

„Obiectivele noastre sunt complementare, iar daca europenii se descurca sa-si ridice nivelul de participare in domeniul apararii, mi se pare ca nu conteaza o iota daca asta se face pe spezele NATO sau UE”, a declarat Nick Whitney, seful Agentiei europene de Aparare.

Cvadrimotor

De doua ori cat rivalul american

Airbus A400M este un avion militar care seamana cu o versiune marita a C-130-ului american, „calul de bataie” al US Air Force si al multor aliati de aproape jumatate de veac. Aparatul european ofera insa o raza de actiune mult mai mare si o capacitate aproape dubla fata de avioanele Hercules, inca produse de constructorul american Lockheed Martin. Primul A400M va decola in mai putin de un an, aproape 200 urmand sa intre in serviciul a opt tari europene incepand cu anul 2009.

Ne puteți urmări și pe Google News