Evenimentul Zilei > Social > Află de ce trăieşti CU ŞASE ANI MAI MULT
Află de ce trăieşti CU ŞASE ANI MAI MULT

Află de ce trăieşti CU ŞASE ANI MAI MULT

Speranța de viață a populației lumii a crescut cu o medie de șase ani din 1990, susține un amplu studiu statistic publicat în revista medicală britanică The Lancet și preluat de AFP.

Respectiv, a crescut de la 65,3 ani în 1990 la 71,5 ani în 2013, explică analiza care include date statistice furnizate de 188 de țări.
Pentru bărbați, speranța de viață a crescut în medie cu 5,8 ani între 1990 și 2013, în timp ce pentru femei, creșterea medie este de 6,6 ani. Studiul, finanțat de Fundația Gates, a fost realizat în pofida lacunelor semnificative din datele privind cauzele de deces din unele țări, în special India, menționează The Lancet.

"Progresele realizate în fața unui număr mare de boli și afecțiuni sunt bune, ba chiar remarcabile, dar putem și trebuie să facem mai mult", a declarat autorul principal al studiului, dr. Christopher Murray, profesor la Universitatea Washington, într-un comunicat publicat de The Lancet.

Potrivit cercetătorilor, în țările bogate, scăderea numărului deceselor provocate de cancer și de bolile cardiovasculare a condus la creșterea speranței de viață, în timp ce în țările sărace, progresul se explică în principal prin scăderea numărului de decese în rândul sugarilor și copiilor din cauza diareei sau a bolilor respiratorii.
Pe de altă parte, trendul ascendent al speranței de viață maschează o creștere a numărului de cazuri la anumite boli, cum ar fi în special cancerul de ficat cauzat de hepatita C (+ 125%), tulburările grave ale ritmului cardiac ( +100%), bolile legate de consumul de droguri (+ 63%), insuficiența renală cronică (+37%) și diabetul (+ 9%).