Află cu cât a scăzut numărul angajaţilor la stat, în primul trimestru

Află cu cât a scăzut numărul angajaţilor la stat, în primul trimestru

Numărul de angajaţi în sectorul public a fost redus în primul trimestru din 2012 cu încă 7.000 de posturi, ceea ce a dus la un nivel mai redus al cheltuielilor cu salariile, se arată în ultima Scrisoare de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

"Aceste resurse au fost redirecţionate către cheltuieli mai mari de capital şi către cofinanţarea proiectelor finanţate din fonduri UE. Prin urmare, deşi execuţia proiectelor din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) a fost sub nivelul planificat, cheltuielile totale de capital au fost mai mari decât se programase. Din păcate, ţintele privind arieratele Bugetului de Stat şi ale autorităţilor locale au fost ratate, în principal din cauza presiunilor de cheltuieli la nivelul spitalelor şi autorităţilor locale", precizează documentul menţionat.

În primul trimestru al anului 2012, România s-a încadrat în ţinta de deficit fiscal, ajustată pentru a permite cheltuieli de capital mai mari. Veniturile fiscale realizate au depăşit nivelul anticipat, reflectând o redresare treptată a pieţei muncii, eforturi sporite de colectare fiscală şi introducerea taxei de clawback la produsele farmaceutice, precum şi măsuri de decalare a termenelor de plată pentru impozitele pe profit. Veniturile nefiscale înregistrează însă o rămânere în urmă, datorită scăderii dividendelor plătite de întreprinderile de stat.

Obiectiv: reducerea deficitului sub 3% din PIB

"Pentru anul 2012, ne menţinem angajamentul de a aduce deficitul în termeni ESA sub 3% din PIB. Există totuşi riscuri şi se vor impune eforturi susţinute de colectare a impozitelor şi taxelor şi de limitare a cheltuielilor. În mod deosebit, cheltuielile de capital finanţate din resurse interne vor trebui să încetinească substanţial pentru a se putea încadra în limitele bugetare şi a se evita acumularea de arierate. Vom pune de o parte încă 0,1% din PIB ca măsură asiguratorie faţă de aceste presiuni pe parte de cheltuieli de capital. Vom întări monitorizarea bugetului de capital pentru a ne asigura că proiectele cu rezultate slabe sunt eliminate şi că sumele provenind din top-up-ul acordat pentru proiectele cu finanţare UE sunt utilizate pentru accelerarea implementării proiectelor cu finanţare UE. Implementarea în continuare a taxei de clawback ne va ajuta să ne asigurăm că faţă de industria farmaceutică nu se mai acumulează arierate", se afirmă în documentul oficial.

Consolidarea fiscală va continua în anul 2012, deficitul scăzând cu aproximativ 2 puncte procentuale din PIB în termeni structurali comparativ cu anul 2011. Cu toate acestea, având în vedere condiţiile economice precare, autorităţile române au decis să relaxeze uşor procesul de consolidare fiscală comparativ cu ceea ce îşi propuseseră anterior. Deficitul cash va creşte de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB, în timp ce deficitul în termeni ESA se va menţine sub 3% din PIB.

Ne puteți urmări și pe Google News