Evenimentul Zilei > Actualitate > Afecţiunile care pot duce la orbire
Afecţiunile care pot duce la orbire

Afecţiunile care pot duce la orbire

Accidentele vasculare oculare, problemele cu retina, cataracta şi glaucomul sunt boli care pot transforma un om normal într-un nevăzător.

Ochiul poate fi afectat de boli specifice, precum cataracta sau glaucomul, dar şi de in flamaţii, infecţii, tumori sau traumatisme ce pot avea efecte ireversibile.

„Cataracta şi glaucomul sunt boli oculare care apar la bătrâneţe şi în timp pot duce la pierderea vederii”, explică Mircea Filip, medic oftalmolog la clinica Ama Optimex din Bucureşti.

Pe lângă bolile inevitabile mai există şi unele care apar brusc şi au nevoie de tratament imediat pentru a nu se ajunge la pierderea vederii.

Cataracta şi glaucomul au cauze necunoscute

Ochii reprezintă 85% din legătura omului cu lumea exterioară, spun medicii, şi, de aceea, orice probleme de vedere reprezintă un handicap major. Una dintre afec ţiunile frecvente ale ochilor, cataracta, apare după vârsta de 60 de ani, iar cauza principală a acestei boli rămâne o enigmă. Soluţia pentru bonavii de cataractă este operaţia de implant de cristalin, care costă între 2.000 şi 7.000 de lei, în funcţie de tipul cristalinului şi complexitatea cazului.

„De asemenea, glaucomul e o boală gravă, ireversibilă, care constă în creşterea presiunii lichidelor din ochi, care în timp duce la orbire”, explică Călin Tătaru, medic primar oftalmolog la clinica Alcor din Capitală.

Nici în această afecţiune, cauza nu este cunoscută. Glaucomul se poate trata cu medicamente, dar şi prin intervenţii chirurgicale. Cei care optează pentru operaţii clasice sau cu laser trebuie să plătească în jur de 1.500 de lei.

Orbirea poate apărea în câteva minute

Pe lângă pierderea vederii care apare la vârste înaintate din cauza bolilor amintite există şi situaţii în care problemele cu ochii se manifestă brusc. De exemplu, accidentele vasculare oculare apar dintr-o dată şi sunt cauzate de blocarea unor vase de sânge din ochi.

„Practic, tratarea acestei afecţiuni se poate face doar printr- o întâmplare, dacă pacientul se află la un control oftalmologic şi i se întâmplă asta chiar atunci”, explică medicul Mircea Filip.

Accidentele vasculare oculare sunt similare infarctului cardiac şi, netratate corespunzător, pot fi fatale, adaugă oftalmologul.

Cauzele care produc această boală sunt legate, de obicei, de creşterea colesterolului sau a glucidelor din sânge.

Există şi accidente vasculare oculare care au nevoie de tratament imediat după producere pentru ca pacientul să nu rămână cu sechele. De exemplu, obstrucţia de arteră centrală a retinei trebuie diagnosticată şi tratată rapid, pentru că altfel vederea e compromisă definitiv. Boala se manifestă tot prin pierderea bruscă a vederii.

Degenerescenţele retiniene, cum sunt retinopatia pigmentară, cunoscută şi sub denumirea de „orbul găinii”, nu au deocamdată tratament. Această boală se manifestă prin pierderea treptată a vederii.

„Accidentele vasculare oculare sunt similare infarctului cardiac şi, netratate corespunzător, pot fi fatale.“

MIRCEA FILIP, medic oftalmolog