Afara cu femeia-snur!

Afara cu femeia-snur!

Industria modei si marii creatori se coalizeaza impotriva modelelor anorexice.

Dupa ce, anul trecut, doua manechine sud-americane au murit din cauza anorexiei, mai multi designeri celebri si oameni din industria modei au pornit o ampla campanie impotriva acestei boli.

Primii care au interzis modelele slabe pe podium au fost organizatorii Saptamanii Modei de la Madrid, in septembrie 2006, cand manechinelor cu indicele masei corporale mai mic de 18 (de exemplu, 56 de kilograme la o inaltime de 1,75 metri) nu le-a mai fost permis accesul in prezentari. In ciuda acestor masuri, doua luni mai tarziu, modelul brazilian Ana Carolina Reston a murit, la numai 21 de ani, din cauza anorexiei.

Cu toate acestea, la saptamana Modei de la Londra, eveniment care va avea loc in curand, masurile luate sunt aproape insignifiante, acesta fiind singurul mare show de moda care nu s-a raliat campaniei antianorexie. Mama Carolinei a pornit zilele acestea un demers prin care incearca sa atraga atentia asupra gravitatii acestei boli. „Fiica mea a ajuns o noua victima a industriei modei, care le indeamna pe fete sa fie cat mai slabe”, a declarat Miriam Reston. Mama indoliata i-a rugat, prin intermediul presei britanice, pe toti creatorii de moda sa evite promovarea modelelor anorexice, pentru ca acestea sa nu ajunga asemenea  fiicei sale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe podium, cu certificat medical

La sfarsitul saptamanii trecute, liderii mai multor organizatii din domeniu (printre care Camera Nazionale della Moda din Italia, Council of Fashion Designers din Statele Unite si Fashion Council din Marea Britanie) s-au intalnit la Paris pentru a lua in discutie blocarea accesului modelelor „marimea zero” pe podiumurile internationale. Printre partizanii acestor masuri se numara Armani si Valentino, care au renuntat la aceste manechine in prezentarile lor.

Campania care a inceput vinerea trecuta la Paris va aduce reglementari care vor preintampina aparitia unor noi cazuri cronice de anorexie. Aspirantele la cariera de model vor trebui sa aduca de-acum un certificat medical care sa ateste starea fizica, dar si documente care sa specifice ca indicele masei corporale este peste 18. De asemenea, nu vor mai fi folosite nici modele cu varsta sub 16 ani.

Aceleasi recomandari au fost facute de Council of Fashion Designers din Statele Unite, pentru Saptamana Modei de la New York, eveniment care incepe vineri.

„Parada Scheletelor”

Italienii vor femei apetisante

Creatorii italieni au inteles si ei gravitatea acestei boli care le afecteaza pe manechine. Giorgio Armani a fost categoric: „Nu mi-au placut niciodata fetele „subtiri” si nu le-am incurajat niciodata sa urce pe podium. Cu totii trebuie sa luptam impotriva anorexiei”. Designerul Valentino a declarat recent ca doreste pe podium „femei plinute, mandre de feminitatea lor, cu forme rotunde si sani mai pronuntati”. „Pana acum nu am vazut femei pe podium, ci o parada a scheletelor”, a spus creatorul.