Afaceri controversate făcute de Fritz la Timișoara. Pe cine a angajat cu 10.000 de euro pe lună
- Mihnea Talau
- 24 aprilie 2021, 15:00
Primăria Timișoarei a angajat-o pe Corina Șuteu, autodeclarat expert cultural, prin firma sa de apartament, Insula 42, pe post de consultant extern pentru programul ”Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Pentru „doar” 10.000 de euro pe lună. Ea a devenit cuscută în urma unui scandal celebru la New York, legat de poneiul cu zvastica.
Potrivit unui document dezvăluit de Newstandard, Șuteu va încasa suma de 132.900 de lei. Suma este alocată, conform actului, pentru o perioadă de trei luni. Banii vin de la primăria lui Dominic Fritz. Plățile vor fi făcute în baza „expertizei în domeniul politicilor culturale a echipei Insula 42”, prin intermediul Casei de Cultură a municipiului Timișoara.
Principalele obiective ale contractului sunt: „acompanierea procesului de reorganizare și reașezare pe baze de transparență și de accountability a Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.”
Ceea ce atrage atenția e că partenerul a fost ales fără licitație publică. Conform legii, 30.000 de euro e pragul până la care nu trebuie organizată decât selecția, nu licitația, conform prevederilor legii achizițiilor publice. Ceea ce mai atrage atenția e faptul că firma lui Șuteu, Insula 42, are performanțe minore, conform datelor sale de pe rețelele de socializare.
Firma Corinei Șuteu este cunoscută publicului încă din vremea când a organizat la New York expoziția de desene cu ponei și zvastică, încheiată cu un imens scandal. Conform înțelegerii, societatea se va mai ocupa și de „acompanierea procesului de alegere și mandatare a unui director artistic al Asociației TM2023.”
Expertiză de 10.000 de euro pe lună
Ea va „ghida deciziile Primăriei” contra sumei de 10.000 de euro pe lună și nu va face decât să avizeze, în calitate de supervizor pluserist, munca funcționarilor din Timișoara și a voluntarilor din Asociația de profil, menționează Newstandard.
Surse din domeniul procedurii de selecție a Capitalelor Europene ale Culturii au precizat că nu Primăriile sunt alese, ci asociațiile îndreptățite să desfășoare programul evenimentelor, strategia și implementarea acestora.
Numai că asociația TM2023, conform dezvăluirilor, nu are încă un board de conducere și nu a primit banii cuveniți de la Primăria orașului.
Corina Șuteu este în Timișoara, fiind însoțită de doi colaboratori și o contabilă.
Experta culturală, mai spun sursele locale, s-a întâlnit cu responsabilii culturali din afara cercului Asociației, cu aceea care nu au avut expertiza cuvenită pentru a fi cooptați în structurile administrative ale Asociației.
Nu s-a remarcat decât prin scandalul legat de poneiul cu zvastica
În timpul campaniei pentru câștigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii, Corina Șuteu era ministru al culturii, având „un acord tacit” cu Primăria Clujului, înfrântă de Timișoara.
Mandatul de ministru al Culturii deţinut de Corina Şuteu a fost marcat de subscripţia publică pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, de anularea concursurilor pentru conducerea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, de scandalul de la Opera Naţională Bucureşti, de modificarea Legii cinematografiei şi de elaborarea tezelor Patrimoniului, care vor sta la baza unui Cod. Corina Şuteu a fost numită ministru al Culturii pe 4 mai 2016 şi a predat portofoliul pe 5 ianuarie 2017.
Expert şi consultant în domeniul managementului cultural şi al politicilor culturale europene şi director al Institutului Cultural Român de la New York în perioada 2006 – 2012, Corina Şuteu a fost numită de premierul Dacian Cioloş – în luna ianuarie 2016 – în funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii.
Înainte de a fi ministru în guvernul Cioloș a fost director al ICR New York unde nu s-a remarcat decât prin scandalul legat de poneiul cu zvastica.