Evenimentul Zilei > Social > Astăzi, încă o întâlnire între Corina Șuteu și proprietarii Cumințeniei Pământului
Astăzi, încă o întâlnire între Corina Șuteu și proprietarii Cumințeniei Pământului

Astăzi, încă o întâlnire între Corina Șuteu și proprietarii Cumințeniei Pământului

Corina Șuteu, ministrul Culturii, va avea astăzi o întâlnire la nivel de Cancelarie cu proprietarii Cumințeniei Pământului, opera lui Constantin Brâncuși, dar admite că lucrurile n-au evoluat neapărat faţă de ultimele declaraţii pe care le-a făcut premierul pe acest subiect. Există posibilitatea ca proprietarii să dea în judecată Guvernul.

Corina Şuteu, ministrul Culturii, a declarat astăzi, la o conferinţă de presă de bilanț, desfășurată la Centrul Național al Dansului, că procedurile privind achiziţia sculpturii ”Cuminţenia Pământului” sunt stagnate, iar câteva persoane au cerut restituirea banilor donaţi. Ea şi-a exprimat speranţa că opera de artă a lui Constantin Brâncuşi va fi achiziţionată de statul român, iar în cursul zilei de astăzi se va întâlni cu reprezentanţii proprietarilor. „Deocamdată, noi o să avem astăzi o întâlnire legată de asta la nivel de Cancelarie cu proprietarii”, a afirmat Șuteu la care a adăugat că, „din păcate, lucrurile n-au evoluat neapărat faţă de ultimele declaraţii pe care le-a făcut premierul” pe acest subiect.
„În momentul de faţă, am propus nişte amendamente la ordonanţa trecută prin Guvern. Acestea sunt la Parlament şi aşteptăm noul Parlament, pe de o parte, şi, pe de altă parte, pregătim o hotărâre de guvern prin care să concretizăm modalitatea prin care banii vor fi daţi înapoi celor care îi vor cere, pentru că asta a prevăzut Ordonanţa 10 şi deocamdată aceasta este, în vigoare. Noi dorim, în continuare, să achiziţionăm Cuminţenia Pământului. (…) Cuminţenia a devenit o temă electorală şi asta a pus o presiune diferită pe proprietari şi pe Guvern şi atunci, practic, termenii discuţiilor cu ei s-au schimbat şi tocmai asta trebuie să clarificăm şi noi cu proprietarii”, a menţionat ministrul.
Ea a precizat că nu este responsabilă de „modul în care s-a făcut negocierea şi în care s-a construit campania de publicitate. În cadrul campaniei naționale s-au strâns prin subscriție publică 1.273.668 de euro până la 30 septembrie 2016, dintre care peste 1.000.000 au fost adunați în mandatul meu”.
„Sunt lucruri de care eu, personal, ca ministru, nu sunt responsabilă. Ce-mi asum pe deplin este faptul că eu cred că această campanie a lansat în spaţiul public o temă extraordinar de importantă, a revitalizat, a renăscut interesul pentru Brâncuşi, a determinat o polarizare a discuţiei despre participarea individuală la actul de cultură şi a repus un subiect cultural pe agenda publică”, a arătat Şuteu.
„Un fond de achiziţii pentru obiecte de patrimoniu, pentru dosare unde Ministerul Culturii poate să-şi exprime dreptul de preempţiune şi pentru artă contemporană ar fi necesar”, a mai spus Corina Şuteu, admițând, totodată, că „se poate întâmpla ca proprietarii să dea în judecată Guvernul”, dar acest lucru „nu e de dorit”.