Afacerea Ceragem: pietrele energetice îi "uşurează" pe creduli de 1.000 de euro

Afacerea Ceragem: pietrele energetice îi "uşurează" pe creduli de 1.000 de euro

O melodie populară răsună în sediul Ceragem din Calea Rahovei din Bucureşti: zeci de bătrâni stau cuminţi pe scaune, îmbrăcaţi în alb, în timp ce în faţa lor o doamnă în vârstă cântă "Trandafir de la Moldova". Programul cultural-artistic continuă cu poezia "Ceragemul meu iubit", recitată de aceeaşi femeie, în care sunt lăudate minunatele proprietăţi ale pietrelor de jad din aparatele de masaj.

"Vă doriţi să deveniţi mai tineri?", întreabă apoi la microfon, peste capetele bătrânilor, o angajată a firmei. Toată lumea răspunde afirmativ, iar reprezentanta companiei începe un fel de lecţie, ca la şcoală: cu un marker, scrie pe o tablă o listă a efectelor pozitive pe care le are termomasajul cu pietrele de jad, care ar ajuta la relaxare, la circulaţia sângelui, la rinichi, la fixarea calciului şi a magneziului în oase, la regenerarea pielii şi la imunitate.

Bătrânii se aşază apoi pe mese, punându-şi aparatul cu bilele colorate în roşu şi galben sub spinare. Imediat, o altă serie de vreo 30 de persoane îi înlocuieşte pe scaune, iar o altă angajată reia frumoasa poveste despre binefacerile masajului cu pietre de jad.

"Face minuni: aveam ganglioni la sub braţ şi au dispărut"

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi aceste sesiuni preliminare masajului fac parte din strategia companiei de a-i convinge pe oameni să cumpere aparatele ("Foloşeste înainte de a cumpăra" este strategia lor de marketing), bătrânii au impresia că vin aici la tratament. Ba mai mult, unii dintre ei au înţeles că aparatul îi va vindeca de orice boală: "Face minuni", spune Aurelia, o doamnă sărită de 60 de ani, care locuieşte în cartierul Rahova. "Aveam ganglioni la sub braţ, dar după ce am venit aici cinci luni de zile mi-au dispărut". De doctor nu a vrut să audă: "Nu, n-am spus la nimeni". Îşi doreşte foarte tare să aibă un aparat acasă, dar deocamdată nu are bani.

Între timp, potenţialii clienţi află de la prezentatoarea din faţa lor că, aplicându-şi pietrele încâlzite pe corp, li se vor dilata vasele de sânge. În plus, li se va "subţia sângele", iar "grăsimea de pe intestine se va topi". "Eu am avantajul că am aparatul acasă", spune ea, oarecum întâmplător, şi adaugă: "Toţi ne alegem un scop. Vă spun eu că va veni un moment când toţi vom avea un aparat acasă".

Apoi, oamenii află de la un alt reprezentant al Ceragem că au o groază de lucruri inutile prin casă: cuptoare cu microunde pe care nu le folosesc, prea multe biciclete, radiouri şi televizoare. "Vă spun eu că investiţia pe care oamenii o fac pentru sănătatea lor tinde către zero", îi atenţionează el pe cei prezenţi. Şi îi lasă pe ei să tragă morala.

Şi-a dat banii de înmormântare pe aparat

Unii dintre cei prezenţi şi-au împlinit deja visul insuflat de angajaţii Ceragem şi au cumpărat aparatul. "V-aţi gândit vreodată că o să aveţi acasă un aparat Ceragem?", este întrebat un domn în vârstă din primul rând. "Nu, că nu voiam să cheltui banii de înmormântare", răspunde el. Însă până la urmă a făcut o înţelegere cu familia sa şi a dat 1.000 de euro pe aparat.

"Când mi s-a instalat pareza la piciorul drept, doctorii mi-au zis că trebuie să mă operez. Am zis din start "NU"", povesteşte omul, mândru de decizia fermă pe care a luat-o. A venit în schimb timp la Ceragem. "După şase zile a trecut", continuă el, iar acum spune că e vindecat complet.

Mulţi bătrâni, "prinşi" de strategia de marketing a companiei, au cumpărat aparatele. Însă Internetul este plin de anunţuri de genul "vând aparat Ceragem". De pildă, domnul Filip, tot din Iaşi, a cumpărat două maşinării: una pentru el şi una pentru fiul său. "Sunt foarte mulţumit, dar am nevoie de bani. Trebuie să îl dau", spune el cu părere de rău. "Ăsta e bun la toate. Eu am avut probleme cu spatele, picioarele, cu stomacul, ficatul, rinichii, cu partea genitală", continuă omul.

Compania Ceragem: aparatul duce la "o îmbunătăţire generală a sănătăţii"

Un aparat de masaj are nouă bile în care se află heliu şi pietre de jad încălzite la temperatura de 50-60 de grade. Potrivit companiei, aceste pietre ar stimula Qi-ul, adică forţa vieţii din organism, "ceea ce duce la o îmbunătăţire generală a sănătăţii". Un aparat simplu costă1.146 de euro, iar un pat de masaj ajunge la 2.400 de euro. Aparatele Ceragem nu sunt recunoscute de statul român ca fiind unele medicale, ci pur şi simplu aparate de masaj.

Înfiinţată în 1998 în Coreea de Sud, compania Ceragem s-a răspândit de atunci în 60 de ţări. Prima filială în România s-a deschis în anul 2006, în Bucureşti. Reţeaua de magazine în franciză din România s-a extins rapid, iar în prezent, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei, în România există 31 de astfel de filiale. În aceste centre, oamenii pot face masaj pe termen nelimitat, însă fiecare sesesiune de masaj este precedată de prezentări în care sunt lăudate proprietăţile aparatelor.

"Mulţi spun: "Păcălesc bătrânii""

Liliana Pascaru, manager al filialei Ceragem din Bacău, a intrat în contact cu firma deoarece, timp de zece ani de zile, a avut probleme de sănătate, pe care ea consideră că aparatul de masaj i le-a rezolvat. Apoi a devenit angajata lor, iar ulterior a decis să investească şi şi-a deschis un magazin în Focşani, care a funcţionat doi ani de zile, până şi-a mutat afacerea în Bacău.

"Mulţi spun: "Păcălesc bătrânii". Păi cu ce îi păcăleşti? Că ei n-au dat niciun ban. Şi pentru socializare şi tot ar trebui să spună că e bun. Dacă ar fi după mine, aş introduce materia Ceragem pe plan naţional. Şi eu aş fi prima care aş preda", spune ea.

"Noi existăm ca centru din vânzări de aparate"

"Totul este gratuit pentru ca oamenii să nu se simtă constrânşi de plata unei taxe. Ceragem vine cu această gratuitate pentru ca omul să se convingă. Poate şi-l permite cândva, dar el îşi dă seama că are nevoie (de aparat-n.r.)", arată ea. Însă recunoaşte că existenţa afacerii depinde de vânzarea de aparate: "Ceragem este un acoperiş. Financiar, noi trebuie să facem faţă. Noi existăm ca centru din vânzări de aparate".

La Focşani veneau, în medie, cam 300 de persoane pe zi, spune ea. Centrul avea 24 de paturi, iar într-o zi treceau pragul firmei 14 serii de oameni. În unele perioada vindea doar un aparat sau două pe lună, în timp ce în alte luni, când organizau evenimente, vindeau şi 60.

Strategie: "Mai spuneţi şi altora"

Oamenii pot veni să îşi ia porţia de masaj la nesfârşit. "Atâta timp cât există  centrul. Noi le spunem: "mai transmiteţi şi altora, mai spuneţi şi altora, pentru ca centrul să aibă continuitate"", spune ea.

Potrivit ei, aparatul este bun pentru detensionare şi pentru reglarea organismului: "Corpul se autoînsănătoşeşte", spune ea. Pascaru mai arată că, la Ceragem, au venit oameni cu analize făcute înainte şi după Ceragem: "Omul spune: "uite, nu mai am piatra cutare, glicemia mi s-a reglat, tensiunea e mai bună". Merge la cauză: coloana este rădăcina corpului. Şi prostată, şi cataractă, să vedeţi ce simplu se rezolvă la noi. Dar noi nu vorbim de boli pentru că nu suntem medici: oamenii spun, sunt mărturii".