Evenimentul Zilei > Actualitate > Aerul poluat declanşează mai multe atacuri de cord decât cocaina
Aerul poluat declanşează mai multe atacuri de cord decât cocaina

Aerul poluat declanşează mai multe atacuri de cord decât cocaina

Poluarea aerului este una din cele mai importante cauze ale declanşării atacurilor de cord alături de alcool, cafea şi efort fizic, scrie Reuters.

Conform acestui studiu publicat în jurnalul medical The Lancet, realizat prin examinarea datelor din alte 36 de studii, poluarea cauzează mai multe atacuri de cord decât cocaina, de exemplu. Asta se întâmplă pentru că la nivelul întregii populaţii, cu mult mai mulţi oameni sunt expuşi poluării, mai ales în marile oraşe, decât cocainei. Studiul a fost realizat examinând care este procentul de atacuri de cord determinate de anumite cauze din numărul total.
Cocaina rămâne, la nivelul individului, mai periculoasă când vine vorba de un posibil atac de cord, dar la nivelul populaţiei poluarea este un factor cu mult mai important ce trebuie redus pentru a preveni această boală. Oamenii care locuiesc în oraşe cu un nivel ridicat de poluare a aerului au motive să fie îngrijoraţi.
Organizaţia World Health estimează că poluarea aerului este cauza a 2 milioane de morţi premature în fiecare an. Aceste măsurători arată cât de multe îmbolnăviri ar putea fi evitate dacă ar fi eliminat factorul care le declanşează. Studiul încearcă să arate legătura dintre cauză, reprezentată de aceşti factori, şi efect, numărul mare de atacuri de cord la nivel mondial.