AEP a realizat un clip de informare privind votul prin corespondenţă
- Andreea Udrea, consultant politic
- 8 ianuarie 2016, 13:01
Un clip informativ cu descrierea procedurilor şi a formalităţilor care trebuie îndeplinite de cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care optează să voteze prin corespondenţă la alegerile parlamentare din acest an a fost realizat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
AEP reaminteşte că pentru alegătorii români care au domiciliul sau reşedinţa legal stabilite în străinătate, votul prin corespondenţă va fi utilizat în premieră la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 2016, potrivit Agerpres. Acest tip de vot reprezintă o alternativă echivalentă a votului la secţia de votare şi se exercită prin intermediul serviciilor poştale.
AEP a realizat şi a publicat un clip informativ cu descrierea procedurilor şi a formalităţilor care trebuie îndeplinite de cei care îşi vor exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în afara ţării şi care poate fi vizionat pe pagina oficială de Facebook a AEP, pe site-ul şi canalul de Youtube ale instituţiei.
Reprezentanţii AEP îi asigură pe toţi românii cu drept de vot că va derula în continuare o amplă campanie de informare pe teme electorale de interes, astfel încât cetăţenii să-şi cunoască drepturile electorale, să ştie cum să şi le exercite şi să se poată informa corect în legătură cu orice subiect care are legătură cu participarea lor în alegeri.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 19 noiembrie 2015 legea privind votul prin corespondenţă. Proiectul fusese adoptat de Camera Deputaţilor în luna octombrie 2015, ca for decizional. Actul normativ va fi aplicat doar la alegerile parlamentare.
Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să se înregistreze pentru votul prin corespondenţă trebuie să se înscrie în Registrul electoral, cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă, în baza unei cereri scrise datate şi semnate, depuse personal sau transmise prin poştă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, la care anexează o copie a paşaportului cu menţiunea statului de domiciliu, respectiv o copie a actului de identitate.