Pentru sute de oameni, ziua de maine este una speciala.
Fiind vorba de luna a treia, ziua a 14-a, miercuri va fi ziua numarului Pi , cel cunoscut din cartile de matematica drept 3,14. Fanii numarului p si-au dat intalnire la San Francisco pentru o petrecere tematica: se vor tine prelegeri pe tema unicitatii acestui numar, ale carui zecimale par sa se intinda la infinit, si se vor recita „pieme”, adica poeme in cinstea sa.
Cei mai multi dintre oameni abia daca isi mai amintesc de la orele de geometrie ca Pi reprezinta raportul dintre circumferinta cercului si diametrul acestuia. Pentru japonezul Akira Haraguchi (60 de ani), p este pasiunea vietii sale. El sustine ca a reusit sa recite fara greseala 100.000 de zecimale ale numarului, dar nu figureaza in Cartea Recordurilor pentru ca nu a trimis dovezile necesare. Haraguchi spune ca pasiunea sa merge dincolo de simpla memorare a unui sir de cifre.
„Eu incerc sa descopar povestea lui p”, spune el. Americanului Marc Umile este obsedat de acest numar de 12 ani, de cand a citit intr-o carte faptul ca zecimalele acestuia par fara sfarsit si nimeni nu a descoperit pana acum vreun model de repetare a acestora. In 2004, el a inregistrat pe casete zecimalele lui Pi, cate 1.000 o data, variind tonul sau ritmul.
In urmatorii doi ani el a ascultat aproape incontinuu „muzica lui Pi”, ca intr-o transa. Tot ceea ce a reusit sa obtina a fost recordul de memorizare pentru SUA, cu 12.887 de zecimale. Mai romantic, inginerul Mike Keith a scris un „piem” de 4.000 de cuvinte, fiecare avand exact atatea litere cat indica cifra corespunzatoare din sirul de zecimale.