Potrivit lui Adrian Vasilescu, mutarea firmelor româneşte mai la sud de Dunăre este una din consecinţele globalizării. "Globalizarea are aspecte de toate nuanţele. Este şi acesta un aspect al globalizării. Ştim că s-ar putea ca efectele să fie benefice, dar s-ar putea să le aducă mari daune firmelor respective", a precizat Vasilescu.

Câte firme pleacă în Bulgaria

El a amintit exemplul Japoniei anilor 1995-1996, când "foarte multe firme plecau din în alte ţări în Asia, din cauza raportului nefavorabil dintre yen şi dolar".
O analiză a Reuters, publicată la sfârşitul săptămânii trecute, arată că aproximativ 2.500 de companii din România şi-au mutat sediile în Bulgaria. Iar acest proces continuă: numai la Ruse se înregistrează zilnic câte două firme româneşti.
Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României a mai afirmat, în cadrul aceleiaşi emisiuni, că cele două scenarii probabile pentru evoluţia recesiunii în Uniunea Europeană sunt în formă de W sau în formă de U. Mai multe despre acest subiect AICI.
Vasilescu a ţinut să mai sublinieze că BNR nu a avut nicio legătură cu ordonanţa de urgenţă 50/2010, care a declanşat un adevărat război între bănci şi clienţi. Mai multe despre acest subiect AICI.
Citiţi şi:

  • Câte două firme pe zi se mută din România în Bulgaria