Studiul s-a derulat timp de un an. Un regim alimentar permisiv, bazat pe creşterea aportului de fibre, ar putea avea efecte mai bune decât o dietă mai restrictivă, cum este cea care presupune reducerea aportului de grăsimi saturate.

"Am ales fibrele dietetice pentru că exercită beneficii clinice la nivelul mai multor componente ale sindromului metabolic, inclusiv circumferinţa taliei, homeostaza lipidelor şi a glucozei, controlul nivelului de insulină, pe lângă greutatea corporală şi reglarea anumitor markeri inflamatori", a declarat Yunsheng Ma, potrivit mediafax.ro.  

Cercetătorii au ales pentru acest studiu 240 de persoane obeze cu sindrom metabolic, pe care le-a împărţit în două grupe. Una dintre grupe a urmat dieta recomandată de de American Heart Association (AHA), iar cealaltă grupă a urmat dieta bazată pe consumul a minimum 30 de grame de fibre pe zi.

Persoanele din grupa cu dieta bogată în fibre au pierdut, în medie, două kilograme, comparativ cu 2,6 kilograme în medie în cazul grupei AHA. De asemenea, şapte persoane din grupa cu dieta bogată în fibre s-au îmbolnăvit de diabet de-a lungul studiului care a durat un an, comparativ cu doar un pacient din grupa AHA.

Dieta bogată în fibre a arătat totuşi efecte pozitive şi a fost uşor de urmat, lucru ce duce adesea la o menţinere cu succes a acesteia pe perioade mai lungi, potrivit Juliei Zumpano, dieteticiană la Cleveland Clinic.