Poetul rus Evgheni Evtusenko vine la festivalul "Zile si nopti de literatura" al Uniunii Scriitorilor (USR), care incepe astazi, la Mangalia si Neptun.
La aceasta a VI-a editie a festivalului participa 70 de autori romani si din diaspora, printre care Horia-Roman Patapievici, Mircea Mihaies, Ion Manolescu si Saviana Stanescu, dar si invitati din tari ca Germania, Polonia, Rusia, Republica Moldova si Portugalia. Printre cei mai cunoscuti invitati straini se numara si Adam Michnik, publicistul si politologul polonez, disident in regimul comunist din tara sa inca de la 18 ani.
La sesiunea de lecturi de astazi, poetii Emil Brumaru si Casimiro de Brito (Portugalia) isi vor citi textele alaturi de alti 12 colegi de breasla. Ziua de maine ramane rezervata exclusiv comunicarilor facute de autori ca Nicoleta Salcudeanu si luxemburghezul Jean Portante, pe temele „Literatura, intre spaima si speranta” si, respectiv, „Si daca Ulise era o balena”.
Duminica, participantii, printre care poetii Bogdan Ghiu, Ioan Es. Pop si Evgheni Evtusenko vor continua cu o noua sesiune de lectura. In ultima zi, luni, vor fi acordate distinctiile festivalului, dintre care cel mai ravnit, Premiul Ovidius, revine unui autor pentru intreaga opera. In 2006, l-a primit Andrei Codrescu, scriitorul roman stabilit in SUA, iar la editiile precedente a fost acordat autorilor Jorge Semprun, Antonio Lobo Antunes, Amos Oz si Mario Vargas Llosa.
Anul trecut in iulie, Evgheni Evtusenko venise in Romania sa-si lanseze antologia de versuri „Miere tarzie”. Poetul rus a avut si un spectacol pe versurile sale la Teatrul National. Criticul literar Nicolae Manolescu ii stia versurile in original, adica in limba rusa, dupa cum s-a vazut la lansarea antologiei de la sediul USR.
Invitatii au invins cenzura in vremurile comuniste La debutul sau din 1952, la doar 19 ani, Evtusenko a facut valva in Rusia cu nonconformisul lui. S-a opus de pe atunci doctrinei realismului socialist, a publicat chiar la Paris, iar volumele sale „Mostenitorii lui Stalin”, „Vorbeste” si „Babi Iar” au pus cenzura pe urmele lui. In cele din urma, in 1963 i s-a interzis sa mai paraseasca URSS.
Polonezul Adam Michnik n-a renuntat la disidenta nici dupa ce a devenit, de la 18 ani, un obisnuit al inchisorilor comuniste din tara sa. El isi publica volumele in Franta si in SUA, iar in 1982 a primit „Le Prix de Liberte” din partea PEN-Clubului francez.