Acuzaţii de MALPRAXIS: Tânăr mort după o banală amigdalită

Acuzaţii de MALPRAXIS: Tânăr mort după o banală amigdalită

Un bărbat de 21 de ani a murit într-o clinică din Iaşi, după ce a intrat în şoc septic, la două zile de la externare.

Un tânăr de 21 de ani, din comuna suceveană Mălini, a murit la sfârşitul săptămânii trecute după ce a suferit un şoc septic din cauza unor probleme cu amigdalele. Rudele victimei susţin că decesul a survenit din cauza medicului Cristian Humă, de la spitalul din Fălticeni, care l-ar fi externat pe Gheorghe Isăilă mai devreme decât ar fi trebuit.   În schimb, medicul susţine că pacientul a fost externat la cererea sa. Colegiul Medicilor Suceava aşteaptă o sesizare scrisă din partea familiei pentru a demara o anchetă. Transferat de la un spital la altul

Marţea trecută, Gheorghe Isăilă s-a internat la spitalul din Fălticeni din cauza unei amigdale inflamate, la Secţia de Boli Infecţioase. Joi dimineaţă, medicul Cristian Humă l-a trimis acasă cu o reţetă în buzunar. Rudele tânărului cred că nu ar fi trebuit externat atât de repede deoarece încă se simţea rău. „Când a venit de la spital nu se putea ţine pe picioare şi vorbea incoerent. Era foarte palid şi scuipa puroi. Când am văzut că se simte şi mai rău, l-am dus la spitalul din Mălini, iar medicii au spus că este vorba de un şoc septic şi au chemat ambulanţ a pentru a-l transporta la Fălticeni“, povesteşte Veronica Isăilă, sora tânărului decedat.   Pentru că starea tânărului s-a înrăutăţit şi mai mult, vineri dimineaţă a fost transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, iar după câteva ore a fost redirecţionat spre clinica ORL din Iaşi, unde a fost operat de două ori. În cursul zilei de duminică, Gheorghe Isăilă a murit. „Medicul putea să insiste asupra cazului“   Medicul Adrian Sigmund, directorul spitalului din Fălticeni, spune că, în situaţia în care va primi şi o sesizare scrisă din partea familiei, va solicita o anchetă administrativă. Sigmund a explicat că, din primele cercetări, reiese faptul că medicul curant a dat dovadă de superficialitate. „Înainte de externare, analizele ar fi trebuit repetate, pentru a se urmări anumiţi parametri.

Medicul putea să insiste asupra cazului şi să pună şi alte probleme, mai ales că Spitalul Fălticeni are posibilităţi tehnice. Apoi, în acte apare menţiunea că bolnavul a solicitat să plece la domiciliu, dar lipseşte semnătura acestuia, care să demonstreze că într-adevăr este de acord cu acest lucru“, explică dr. Adrian Sigmund.

Pe de altă parte, reprezentanţii Colegiului Medicilor Suceava susţin că nu se pot pronunţa încă. „Din câte am auzit, pare să fie vorba de nişte nereguli, dar nu pot să mă pronunţ până când nu fac o serie de cercetări“, explică dr. Cristian Irimie, preşedintele Colegiului Medicilor Suceava.

REACŢIE   „Bolnavul a plecat împotriva recomandărilor“

Drept răspuns la acuzaţiile aduse, medicul Cristian Humă susţine că nu are ce să-şi reproşeze întrucât şi-a făcut bine treaba. În plus, dr. Humă spune că singura sa „scăpare“ este faptul că a „omis“ să-l pună pe Gheorghe Isăilă să-şi dea şi acordul scris, nu doar verbal. „Bolnavul a plecat împotriva recomandărilor, zicând că vrea să-şi rezolve problema asigurării medicale. După ce i-am explicat că starea lui cere o continuare a tratamentului, i-am prescris o reţetă, i-am solicitat să revină şi l-am lăsat să plece“, povesteşte Cristian Humă.

Ne puteți urmări și pe Google News