Pierre Berge a anunţat că Yves Saint Laurent a decedat ieri seară în locuinţa sa din Paris. Starea de sănătate a creatorului de modă, în vârstă de 71 de ani, se deteriorase mult în ultima vreme.

O figură centrală în lumea modei din secolul XX, Saint Laurent era considerat ultimul din generaţia care îi cupridea pe Christian Dior şi Coco Chanel. Alături de aceşti designeri, Yves Saint Laurent a contribuit la transformarea Parisului în capitala mondială a modei.

Principala realizare atribuită lui Yves Saint Laurent este introducerea smokingului şi taiorului-pantalon în vestimentaţia feminină, acţiune ce a determinat revoluţionarea felului de a se îmbrăca al femeii moderne.

Născut pe 1 august 1936, la Oran (Algeria), Yves Saint Laurent a cunoscut succesul de la o vârstă fragedă. La 17 ani a câştigat primul său concurs de design, iar un an mai târziu a devenit colaborator al lui Christian Dior, căruia îi va urma la conducerea Casei Dior, doar trei ani mai târziu, în 1957.

În 1961, el şi-a creat propria casă de modă în parteneriat cu Pierre Berge. Împreună au fondat lanţul de magazine Rive Gauce, care în 1999 a fost cumpărat de Gucci şi se întinde pe toate continentele.

Yves Saint Laurent s-a retras din lumea modei în 2002, după 40 de ani de activitate în care a reuşit să schimbe normele de eleganţă ale vestimentaţiei feminine.