Evenimentul Zilei > International > A murit Viktor Cernomîrdin
A murit Viktor Cernomîrdin

A murit Viktor Cernomîrdin

Fostul premier rus şi unul dintre ultimii lideri poltici ai epocii Elţîn şi părintele Gazprom, Viktor Cernomîrdin, s-a stins din viaţă, astăzi, la 72 de ani, au anunţat agenţiile de presă ruse, citate de AFP.

Nu au fost anunţate cauzele decesului.
Cernomîrdin, un om politic influent în timpul preşedintelui Boris Elţîn, a condus guvernul de la Moscova între 1992 şi 1998.
În iunie 1995, în timpul luării de ostatici sângeroase de la spitalul din Budennovsk (sudul Rusiei) de rebelii ceceni, care s-a soldat cu 150 de morţi, Viktor Cernomîrdin a gestionat personal criza şi a fost permanent în legătură telefonică cu atacatorii, mai scrie France Presse.
A fost pentru 23 de ore şi şef de stat. Pe 6 noiembrie 1996 când Boris Elţîn a suferit o operaţie de inimă.
Premier, preşedinte al Gazprom, ambasador, consilier prezidenţial
A fost preşedinte al Consiliului de administraţie al gigantului rus Gazprom în 1999. Iar doi ani mai târziu a fost numit ambasador al Rusiei în Ucraina, în 2001, de fostul lider de la Kremlin, Vladimir Putin.
Anul trecut, în plină criză a relaţiilor ruso-ucrainene, provocată de neînţelegerile din domeniul energetic, Cernomîrdin a fost eliberat din funcţie.
A riscat să devină persona non grata în Ucraina din cauza declaraţiilor sale, considerate "neprietenoase" de Kiev.
În aceeaşi zi, Viktor Cernomîrdin a fost numit consilier şi reprezentant special al preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, pentru cooperarea în domeniul economic cu ţările din Comunitatea Statelor Independente.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: