A murit în Spania, avându-l alături pe singurul bărbat care a făcut-o fericită cu adevărat, Julian, unicul său fiu și al lui John Lennon.

Potrivit presei britanice, Cynthia Lennon a fost pe tot parcursul vieții o persoană încântătoare, din toate punctele de vedere, și nu există om care s-o fi cunoscut și să nu aibă ceva frumos de spus la adresa ei.

O dovadă în acest sens o reprezintă chiar Yoko Ono. Cea de-a doua soție a legendarului beatle a fost printre primele persoane care i-au adus un emoționant omagiu celei despre care John Lennon spunea prin anii 70 că nu ar fi luat-o de nevastă dacă nu ar fi rămas însărcinată.

”Sunt foarte afectată de moartea Cynthiei. A fost o persoană extraordinară și o mamă minunată pentru Julian”, precizează Yoko Ono într-un comunicat.

Sir Paul McCartney și-a exprimat, de asemenea, tristețea pentru pierderea acestei „încântătoare doamne care ne va lipsi tuturor”. Un alt fost beatle, Ringo Starr, a transmis condoleanțe printr-o postare pe twitter: ”pace și dragoste pentru Julian Lennon, Dumnezeu s-o binecuvânteze pe Cynthia, cu dragoste Ringo și Barbara”.

Cynthia Lennon, născută Powell, și-a întâlnit viitorul soț în 1957, la școala de arte din Liverpool. Se înscriseseră amândoi la un curs de caligrafie. El avea 17 ani, ea 18. S-au căsătorit pe 23 august 1963, la scurt timp după ce Cynthia a rămas însărcinată, înainte ca formația să devină cunoscută. Prezența ei în viața lui Lennon a fost însă atât de discretă încât, în anii de glorie ai formației, multe din fanele artistului habar nu aveau că este însurat și că are un băiețel. Nu i-a reproșat niciodată nimic, cel puțin nu public, deși, Lennon s-a purtat adesea urât, chiar și după încheierea căsătoriei, negând cu înverșunare că a fost vreodată îndrăgostit de ea (scrisorile pe care i le trimisese în prima parte a relației lor indicau însă exact opusul).

Nu aș fi luat-o de nevastă dacă nu ar fi rămas gravidă, declara Lennon într-un interviu acordat unei reviste americane în 1970. ”Julian s-a născut într-o sâmbătă noapte, dintr-o sticlă de whiskey”, mai spunea legendarul artist. Cynthia i-a răspuns câțiva ani mai târziu, în stilul elegant și calm cu care a ajuns să atragă simpatia tuturor: „a fost crud. Întrebarea e dacă eu l-aș fi luat de bărbat. Cred că nu. Nu a fost cel mai bun soț. Dar nici cel mai rau”. Au divorțat în 1968 după ce Cynthia descoperit că Lennon o înșela cu Yoko Ono.

Hunter Davies, autorul singurei biografii oficiale a formației Beatles, în 1968, spunea că Cynthia este o „minunată doamnă, total diferită de John. Tăcută, rezervată și calmă”. „John a tratat-o îngrozitor. S-a culcat cu Yoko în casa pe care o împărțea cu Cynthia și Julian și, după cum am descoperit mai târziu, a lovit-o de mai multe ori. Cynthia i-a rămas însă mereu loială”, mai spune Davies.

Cu toate că în perioada mariajului cu Lennon figura ei s-a aflat într-un con de urmbă, Cynthia va fi mereu parte din istoria legendarei formații. Și nu în ultimul rând datorită lui Paul McCartney care povestea că ideea celebrului ”Hei Jude” i-a venit în timp ce mergea s-o viziteze, la scurt timp după divorțul de Lennon. Numit inițial „Hei Jules”, cântecul era menit să-l ajute pe Julian să treacă peste despărțirea părinților.

Ulterior, Cynthia s-a recăsători de mai multe ori. A avut însă până în ultima secundă a vieții o relație de excepție cu fiul său. Într-un interviu acordat anul trecut, Julian spunea: „toată lumea trebuie să-și amintească faptul că tata a plecat când eu avea trei ani. Mama și cu mine am trăit departe de luminile rampei”.

Ultimii ani de viață i-a petrecut alături de soțul său Noel Charles, la malul Mediteranei. A plecat însă ținând strâns mâna lui Julian. „Cynthia Lennon s-a stins în casa sa din Mallorca, Spania, după o scurtă, dar curajoasă luptă cu cancerul. Familia vă mulțumește pentru rugăciuni și mesajele de încurajare”, se artă într-o postare publicată pe pe websiteul lui Julian.