A murit "Mama copacilor", Wangari Maathai, laureată a Premiului Nobel pentru Pace

A murit "Mama copacilor", Wangari Maathai, laureată a Premiului Nobel pentru Pace

Wangari Maathai, cea care a primit, în anul 2004, Premiul Nobel pentru Pace, a murit ieri într-un spital din Kenya.

Maathai, în vârstă de 61 de ani, era diagnosticată cu cancer.

Militantă pentru drepturile civile şi drepturile femeii, Wangari Maathai a fost, o perioadă, şi parlamentar, iar în 2003 a fost numită ministru adjunct la departamentul pentru protecţia mediului.

A fondat organizaţia Green Belt Movement din Kenya, iar în urmă cu şapte ani a fost distinsă cu Premiul Nobel Pace, apreciindu-se "contribuţia sa la dezvoltarea democraţiei şi menţinerea păcii".

Ne puteți urmări și pe Google News

A studiat în SUA şi în Germania, iar în Nairobi şi-a definitivat doctoratul în biologie.

Eforturile sale în direcţia conservării mediului au început din anii '70. În 1977 se decide să înfiinţeze propria organizaţie, "Centura Verde", ale cărei acţiuni sunt îndreptate în direcţia protejării pădurilor, ameninţate de defrişările necontrolate şi excesive. Prin această organizaţia a plantat, nu mai puţin de 20 de milioane de copaci. Tocmai de aceea a fost botezată şi "Mama copacilor".

Premiul Nobel pentru Pace, cu care a fost distinsă Wangari Maathai, nu este singurul din activitatea sa. În 1983 a fost desemnată Femeie a Anului, în 1984 a câştigat "Premiul Pentru o viaţă mai bună" (sau "Premiul Nobel Alternativ"), iar în 1991 - Premiul Naţiunilor Unite pentru Conducători Africani.

În anul 2006 a revenit în SUA, ocazia cu care s-a întâlnit şi cu Barack Obama, senator la acea vreme. Obama este, la rândul său, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, în 2009.

<iframe width="620" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/p5GX6JktJZg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>