Evenimentul Zilei > Social > A murit Lucian Ștefănescu, DJ-ul Europei Libere. Avea doar 63 de ani!
A murit Lucian Ștefănescu, DJ-ul Europei Libere. Avea doar 63 de ani!

A murit Lucian Ștefănescu, DJ-ul Europei Libere. Avea doar 63 de ani!

Lucian Ștefănescu, DJ-ul Europei Libere, a murit la Praga, pe 3 februarie 2023, la numai 63 de ani, potrivit unui anunț făcut de Radio Europa Liberă Moldova.

Pentru Lucian, o aventură minunată și nesperată, într-un oraș pe care-l descria mereu drept „aproape ca Clujul”. În redacția Europei Libere a rămas legendară vorba lui Lucian, „uite, un colț ca la Cluj”. Deși era clujean prin adopție”, scrie colega lui Ileana Giurchescu.

A murit DJ-ul Europei Libere

În același articol, colega lui Lucian Ștefănescu își aduce aminte de el la începutul anilor 90, când sediul Europei Libere era încă la Munchen. Ulterior, s-au văzut la Praga, acolo unde se mutase sediul redacției, în 1995.

La Praga, Lucian Ștefănescu a cunoscut-o pe cea cu care a întemeiat o familie și cu care a rămas până la sfârșitul vieții, Petra Dvorakova.

„Pentru că Lucian era un optimist notoriu, plin de vise, de planuri, încrezător că Europa Liberă o să dăinuiască, indiferent sub ce formă. Chiar dacă, uneori, avea nevoie de „ajutorul” Sfântului Nepomuk, statuia de pe Podul Carol din Praga, pe care este bine să o atingi, ca să-ți îndeplinească dorințele. O dată la șapte ani. Lui Lucian i le-a îndeplinit … mai des.

Lucian a devenit, cu anii, o VOCE a Europei Libere. Era atât de radiofonic, putea să citească și cartea de telefon și te ținea lipit de radio. Era, de fapt, un om de radio 100%, un jurnalist dedicat, talentat, pasionat”, mai scrie jurnalista în articolul său.

Aceasta își amintește că Lucian Ștefănescu se considera unul din tinerii crescuți de Metronomul lui Cornel Chiriac. Colegii l-au deschis ca un om deosebit, entuziast, deschis și rar, fără răutăți și ranchiuni.

„Să-i fie zborul lin” au scris atâția din colegii lui de la Chișinău, care l-au cunoscut și îndrăgit, alături de care – chiar și numai „digital” – au petrecut ore, zile, luni, ani de jurnalism la Europa Liberă. Să-i fie zborul lin și plin de sunete rare!”, se arată în articolul Ilenei Giurhescu.

A realizat peste 1.000 de interviuri cu personalități marcante

De-a lungul vieții sale, Lucian Ștefănescu a realizat peste 1.000 de interviuri cu personalități precum John McLaughlin, Don McCafferty de la Nazareth, Johnny Răducanu, Harry Tavitian, Sofa Surfers, Fanfara Ciocârlia, Mircea Ivănescu, Doina Cornea, Dan Deşliu, Neculai Constantin Munteanu, Emil Hurezeanu, Traian Băsescu, CP Tăriceanu, Dinu Patriciu, Ion Iliescu, baroneasa Emma Nicholson, congresmanul american Christopher Smith și mulți alții.