A murit Juan Antonio Samaranch

A murit Juan Antonio Samaranch

Preşedintele de onoare al Comitetului Internaţional Olimpic, Juan Antonio Samaranch, a decedat astăzi, la vârsta de 89 de ani, anunţă AFP.

Juan Antonio Samaranch s-a stins la spitalul privat "Quiron" din Barcelona, acolo unde ieri fusese internat de urgenţă. Bătrânul preşedinte de onoare al CIO suferea de mai multe boli. Aseară, medicii de la clinica unde Juan Antonio Samaranch era internat au anunţat că starea pacientului e foarte gravă. Astăzi, tot ei au anunţat decesul. "Starea de sănătate a lui Samaranch este gravă, el suferind de insuficienţă coronariană acută, pentru care nu se poate emite, pentru moment, un pronostic favorabil. Nu putem fi optimişti din cauza vârstei sale şi a maladiilor cronice de care suferă. Există un risc vital pentru Juan Antonio Samaranch care poate dura între patru şi şapte zile", spunea aseară Rafael Esteban Mur, director al secţiei de medicină internă din cadrul spitalului privat "Quiron" din Barcelona. În acel moment, Juan Antonio Samaranch se afla la terapie intensivă şi era intubat. 21 de ani la şefia CIO În vârstă de 89 de ani, fostul preşedinte al CIO a fost internat de mai multe ori în ultimii ani, ultima dată, în octombrie 2009, după ce s-a simţit rău în timp ce se afla la Monaco.

În 2007, Samaranch a fost spitalizat din cauza unor probleme cardiace, iar în 2001 a stat mai mult timp în spital, cu diagnosticul oboseală cronică, după ce a părăsit preşedinţia CIO.

Juan Antonio Samaranch a fost preşedintele CIO în perioada 1980-2001. După 2001, Samaranch a primit funcţia de preşedinte de onoare al forului olimpic. "Este o mare pierdere pentru sportul mondial şi cel olimpic. L-am cunoscut personal, am primit medalii de la dânsul. Întreg sportul mondial are de suferit, nu doar atletismul. Îmi pare rău, nu am cuvinte", a spus, pentru Mediafax, Doina Melinte, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport. "Samaranch a fost omul care a dus Jocurile Olimpice într-o altă dimensiune şi a înţeles că sportul merge către profesionalism. El a condus într-un mod cu totul diferit Comitetul Internaţional Olimpic şi a fost autorul modernizării sportului. A fost un monstru sacru pentru tot ceea ce înseamnă sport şi mişcarea olimpică", a spus Octavian Morariu, preşedintele COSR.

Ne puteți urmări și pe Google News