A murit Ilie Savu, românul care l-a impresionat pe Hitler
- Adam Popescu
- 17 noiembrie 2010, 10:11
Fostul jucător, antrenor şi preşedinte la clubul "militarilor" şi singurul general "pe bune" din fotbalul românesc a trecut în nefiinţă la vârsta de 90 de ani. Poveştile sale vor dăinui peste timp.
Ilie Savu, unul dintre fondatorii clubului Steaua, a încetat din viaţă în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 90 de ani. Fost jucător, antrenor şi preşedinte la gruparea "militară", Savu şi-a găsit sfârşitul la Spitalului Militar, învins de ciroză. Ilie Savu s-a născut pe 9 ianuarie 1920, în comuna Cornăţelu (judeţul Dâmboviţa), fiind singurul general "pe bune" din fotbalul românesc, câştigându-şi acest statut prin merite militare (spre deosebire de Anghel Iordănescu, Emeric Ienei, Cornel Oţelea sau Cristian Gaţu).
A luptat în al Doilea Război Mondial, i-a cunoscut pe Hitler, pe mareşalul Ion Antonescu, pe Gheorghe Gheorghiu-Dej şi pe Ceauşescu, asistând totodată, din întâmplare, la uciderea lui Armand Călinescu. Despre toate acestea şi multe altele, Savu a povestit mereu cu un farmec aparte.
Nu voia bani, ci să lucreze
Savu a fost foarte activ până în ultima parte a vieţii. A lucrat, până în urmă cu nouă luni, la Comisia de Statistică a LPF. "Am caiete cu toţi jucătorii şi antrenorii. Îi zic «Biblia fotbalului românesc ». Mitică mi-a zis s-o bag pe internet, dar eu nu vreau. I-am zis că asta moare odată cu mine. Îmi dă 1.180 de lei, am jumătate de normă. I-am zis că n-am nevoie de bani, că am şi pensie de 2.400 de lei, ci să fac ceva, fiindcă, dacă stau, mor", ne dezvăluia venerabilul Savu în noiembrie 2009, în ultimul interviu acordat pentru EVZ.
Fostul portar ne-a explicat în ce a constat contribuţia sa la naşterea clubului Steaua şi cum a devenit titular în poarta "roş-albaştrilor": "În 1946, m-au chemat la Bucureşti să ajut la înfiinţarea unui club după model sovietic. Eram ofiţer venit de pe front şi mă pregăteam de însurătoare, la Deva. Am refuzat: «În două spătămâni mă însor. Dacă mă duc, mă opresc ăia acolo». Dar m-am dus, şi apoi m-am şi însurat. La început ne antrenam pe un teren din Ştefan cel Mare! L-am scos din poartă pe Lăzăreanu, care era titularul naţionalei, dar era curvar".
Savu a mai rememorat atunci şi cum dădeau generalii indicaţii tactice în anii '50: sunau pe un telefon fix care era amplasat sub banca tehnică!
"Mareşalul Ion Antonescu m-a trimis în Germania"
Ilie Savu l-a întâlnit şi l-a impresionat pe Hitler. Cum? "Am făcut Şcoala Militară. După un an în România, mareşalul Ion Antonescu m-a trimis în Germania, să mă specializez în motorizate, tancuri. Am ajuns la Postdam. Când s-a organizat avansarea în grad a peste 200 de tineri de la acea şcoală, a venit şi Hitler. Eram prieten cu Jenicke, unul dintre membrii gărzilor de corp ale lui Hitler. Jenicke i-a spus atunci: «Să vă prezint pe cel mai complet sportiv pe care l-am cunoscut!». Hitler m-a măsurat din priviri şi a întrebat: «Ăsta care e cât mine de înalt?». Acolo erau o masă şi patru scaune. Am pus scaunele unul peste celălalt şi am sărit peste ele. De mult săream 1,74 metri, deşi aveam doar 1,72 metri. Aveam o detentă fantastică".
ATACURI
"Rezultatele lui Lucescu au fost blătuite"
Ilie Savu a fost portar la ASA Bucureşti, apoi antrenor la CCA (fostele denumiri ale Stelei). Savu a fost unul dintre adversarii declaraţi ai lui Gigi Becali, actualul patron al clubului, despre care a spus că "este de două ori mai dictator decât Ceauşescu".
Charismaticul om de fotbal nu s-a temut să-şi spună punctul de vedere, chiar dacă prin vorbele sale a "demitizat" imaginea unor antrenori cu nume, precum Ştefan Covaci şi Mircea Lucescu: "Ce tot ţipă Mircea Lucescu? Rezultatele sale au fost blătuite. Munca serioasă se făcea la Steaua, dar trebuiau să facă şi ei aranjamente, fiindcă Dinamo blătuia tot. Pişti Kovacs a fost şmecher. A răzbit cu papagalul, dar ca antrenor era slab. Avea origini evreieşti, şi evreii l-au ţinut în spate. Aşa a ajuns la Ajax (n.r. - club care are mulţi simpatizanţi evrei)". Despre jucătorul Ienei, Savu a povestit: "M-a întrebat odată Corneliu Mănescu: «De ce îl bagi pe Ienei, că dă numai pase cu latul?». I-am spus că era calul de bătaie din echipă, alerga şi pentru restul, precum Bănel acum".