Evenimentul Zilei > Actualitate > Moara lui Assan, distrusă de un incendiu de proporţii. Ruinele, supravegheate de pompieri
Moara lui Assan, distrusă de un incendiu de proporţii. Ruinele, supravegheate de pompieri

Moara lui Assan, distrusă de un incendiu de proporţii. Ruinele, supravegheate de pompieri

După ce mai multe maşini de pompieri nu au reuşit să stingă flăcările de aproape trei metri care au cuprins fosta fabrică de ulei din complexul Moara lui Assan, autorităţile locale şi ISU au cerut sprijin aviaţiei, elicoptere cu apă ajutând la domolirea incendiului. Flăcările au cuprins însă o altă parte a complexului. Nu se cunosc, pentru moment, cauzele incendiului. Aproape de miezul nopţii, focul a fost stins, însă se mai văd nori de fum.

UPDATE 10. Pompierii s-au oprit din activitate la miezul nopţii, dar au rămas în continuare pe poziţii până dimineaţă. După răsăritul soarelui, deşi nu mai ieşea fum deloc, s-a reluat udarea silozului cu cele două autoscări instalate ieri dupăamiază.
UPDATE 9. După aproape 10 ore de luptă cu flăcările, pompierii au reuşit să ţină sub control flăcările. Dintre ruinile rămase mai ies dâre de fum. Echipajele de intervenţie vor supraveghea în continuare ruinele, existând riscul ca focul să reizbucnească. 
UPDATE 8. Flăcările au reizbucnit la Moara lui Assan de lângă Obor. Pompierii se luptă în continuare cu focul, care a cuprins o altă parte a complexului.
UPDATE 7. Focul care a cuprins complexul Moara lui Assan a fost stins. Autorităţile şi Poliţia încearcă să identifice ce a provocat incendiului.
UPDATE 6. Elicopterul care a venit să stingă incendiu a turnat jumătate din apă pe lângă foc. O parte din incendiu a fost stins.
UPDATE 5. Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a cerut un raport în decursul zilei de astăzi cu privire la situaţia imobilului, cu ce obligaţii au avut proprietarii monumentului şi dacă aceştia le-au respectat. „S-au trimis inspectori de control din cadrul Direcţiei de Cultură a Municipiului Bucureşti şi raportul va fi gata în seara aceasta”, au precizat, pentru EVZ, surse din cadrul Ministerului Culturii.
Potrivit legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, proprietarul este obligat „să asigure paza, integritatea şi protecţia monumentelor istorice, să ia măsuri pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere a acestora în condiţiile legii”.
UPADETE 4. Zona este survolată de un elicopter, care este pregătit să intervănă. De la sol, pompierii fac eforturi să potolească flăcările, însă nu reuşesc.
UPDATE 3. Edilul sectorului 2, Neculai Onţanu, a explicat, pentru EVZ, că monumentul nu era racordat la gaze şi energie electrică. „Incendiu nu avea cum să izbucnească, din moment ce nu este conectat la utilităţi. Deci, cineva a dat foc la ceva acolo”, a explicat primarul.
Potrivit acestuia, mulţi proprietari de clădiri monument le lasă în paragină şi aşteaptă demolarea lor pentru a putea construi. În cazul Morii lui Assan, proprietatea este evaluată la aproximativ 47-50 de milioane de euro.
UPDATE 2. Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Daniel Vasile, a declarat, pentru EVZ, că incendiul a izbucnit la nivelul acoperişului din lemn. „Scările sunt dezafectate şi nu s-a putut intra. Doar nişte copii ar putea pătrunde”, a spus Vasile. 
UPDATE 1. De câteva minute, pompierii nu mai au apă, iar autorităţile prezente la faţa locului au solicitat celor de la ApaNova mai multă presiune pentru a putea folosi furtunurile. În zonă nu există hidranţi.
UPDATE. Pompierii încearcă să stingă focul cu o perdea de apă, folosind o scară de incendiu. Prezent la faţa locului, primarul Neculai Onţanu a declarat că, după toate probabilităţile, incendiul ar fi fost provocat de nişte aurolaci.
„E un interes al proprietarului ca această clădire să se autodistrugă. Noi am făcut solicitări la Primăria Capitalei ca monumentul istoric să fie protejat, însă n-am primit niciun răspuns”, a declarat primarul sectorului 2
Situată în zona Obor, Moara lui Assan este prima moară cu aburi din România. Moara a fost întemeiată de negustorii Gheorghe Assan (1821-1866) şi Ioan Martinovici (1820-1882).
Proprietarul actual este S.C. Grâul S.A. Pe strada Halmeu nr. 25  figurează o casă care face parte din ansamblul monumental, la aceasta fiind proprietar S.C. Ozran Real Estate S.R.L.
Potrivit analiştilor imobiliari, Moara lui Assan se întinde pe o suprafaţă de 47 de hectare, ea fiind evaluată la aproximativ 47-50 de milioane de euro.
Proprietarii şi-au bătut joc de monument
Începând cu luna august 2005, Primăria Municipiului Bucureşti, prin reprezentanţii Direcţiei Control, au efectuat o serie de verificări la faţa locului unde au constatat executarea unor lucrări fără autorizaţie de desfiinţare ale anumite elemente constructive ce au condus la deteriorarea ansamblului în proporţie de aproximativ 90%.
În urma verificărilor s-a constatat că ansamblul a fost proprietatea S.C. SOLARIS S.A, societate declarată falimentară la data respectivă şi aflată în procedura de lichidare judiciară, prin lichidatorul judiciar S.C. IPCMG REFAL S.A, care a preluat în administrare toate bunurile mobile şi imobile ale fostului proprietar. Având în vedere faptul că S.C. IPCMG REFAL S.A. a preluat în administrare toate bunurile mobile şi imobile ale fostului proprietar, inclusiv obligatia de a asigura paza si conservarea activelor din patrimoniul debitoarei intră în obligaţia acestuia (S.C. SOLARIS S.A.), au explicat reprezentanţii Municipalităţii.
Cu toate acestea, Adunarea Creditorilor a hotărât să nu finanţeze cheltuieli de pază şi protecţie cu firme specializate, optându-se pentru asigurarea acestor servicii cu salariaţi ai fostei S.C. SOLARIS S.A care nu aveau nici pregătirea şi nici suportul logistic necesar.
„Primăria Municipiului Bucureşti a sesizat organele de urmărire penală, în vederea dispunerii începerii urmăririi penale împotriva celor ce se fac vinovaţi de desfiinţarea ilegală a monumentului istoric de valoare naţională – Moara Assan”, se precizează într-un comunicat al PMB.
Totodată, ca urmare a numeroaselor sesizări privind lucrările de desfiinţare ce se executau la imobilul clasat ca monument istoric „Moara Assan”, s-au efectuat noi reverificări şi s-a constatat că la acest imobil s-au continuat lucrările de desfiinţare fără autorizaţie de desfiinţare. Astfel, Direcţia Control din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti a readus la cunoştinţă organelor de urmărire penală, respectiv Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti situaţia existentă, de la acea data solicitând reverificarea acestui caz şi dispunerea măsurilor legale ce se impun împotriva persoanelor care se fac vinovate.
„Având în vedere faptul că nu s-a asigurat paza, integritatea si protecţia monumentului istoric Moara lui Assan din str. Silozului nr.25, sector 2 şi nu au fost luate măsuri pentru prevenirea incendiilor, pentru conservarea şi restaurarea acestuia, S.C. IPCMG REFAL S.R.L. – în calitate de lichidator judiciar, a fost sancţionat contravenţional de către reprezentanţii Direcţiei Control din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti în 2010 şi s-au dispus măsuri complementare”, mai precizează Municipalitatea.
Şi, deoarece acestea nu au fost duse la indeplinire, reprezentanţii Direcţiei Control din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti au întreprins noi demersuri în vederea identificării proprietarului/proprietarilor, solicitând Direcţiei Impozite şi Taxe locale – sector 2, la începutul acestui an, informaţii suplimentare privind situaţia existentă la acea data.  Având în vedere faptul că această instituite ne-a comunicat că S.C OZRAN REAL ESTATE S.R.L figurează înregistrat în evidenţele sale pentru aceasta locaţie (adresă), reprezentanţii PMB au solicitat acestei societăţi să se prezinte la sediul Primariei Capitalei în vederea aplicării măsurilor legale ce se impun în acest caz.
Incendii suspecte
Recent, ansamblul de clădiri a suferit două distrugeri semnificative: în mai 2008, un incendiu care a ars 90% dintr-un corp secundar al fabricii şi în ianuarie 2012, prăbuşirea acoperişului şi a unui perete din corpul principal ca urmare a furturilor susţinute de materiale din structura de rezistenţă a clădirii, posibile din cauza faptului că situl nu este supravegheat.
Numeroasele construcţii din cadrul ansamblului sunt vizibile din zona Obor, parţial de pe străzile Halmeu, Vaporul lui Assan, Reînvierii, Lizeanu, Baniţei, dar şi de pe Şoseaua Ştefan cel Mare.
Proprietatea Moara Assan a avut iniţial o suprafaţă de 5,41 hectare. Din cauza construcţiilor din zonă, a blocurilor construite înainte de 1990, suprafaţa ansamblului a ajuns la 4,7 hectare.
După ianuarie 1990, mai multe clădiri – silozuri, depozite, hale – din cadrul complexului au fost vandalizate şi apoi demolate ilegal. Clădirea centrală a ansamblului, moara propriu-zisă construită din cărămidă şi având arhitectura unei cetăţi medievale, cu diverse ornamente a rămas nedemolată, dar într-o stare critică, turnuleţele clădirii fiind încă vizibile.Situaţia după naţionalizare Moara de la Obor, modernizată constant de foştii proprietari, a fost naţionalizată de comunişti în iunie 1948.
În acelaşi an, odată cu confiscările ilegale ordonate de comunişti, este arestat şi Basil (Vasile) Assan care la acea dată era unic acţionar al Fabricilor Assan. Pe durata anchetei, după ce a fost torturat, Assan ar fi fost aruncat de la etajul 5 al Prefecturii Poliţiei Capitalei, familiei comunicându-i-se că s-a sinucis.
După 1950, în zona Morii Assan au funcţionat mai multe întreprinderi, printre care Fabrica de pâine „Grâul” şi Fabrica de ulei „13 Decembrie”. O parte din utilajele morii au ajuns pe post de exponate la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida sau în alte instituţii. În prezent, la Muzeul Tehnic din Bucureşti poate fi văzut un cilindru din instalaţia morii cu aburi "Assan" din anul 1853, exponat care a fost achiziţionat, la începutul secolului trecut, chiar de fondatorul muzeului, inginerul Dimitrie Leonida.
În iunie 1990, regimul politic de la acea vreme a emis un act normativ, apreciindu-se că terenul este proprietatea statului şi o parte din acesta trebuie eliberat de unele construcţii, conform "Planului de sistematizare a municipiului Bucureşti", în baza unui decret din anii ’80. De fapt, terenul cu o suprafata de 4,7 hectare devenise interesant pentru afaceriştii apăruţi peste noapte.
O parte din unităţile de producţie ale fabricii de ulei au fost mutate atunci. În anii ’90, terenul şi construcţiile din zona Morii lui Assan au devenit proprietatea SC „Graul” SA şi „Solaris” SA. Dificultăţile financiare cu care s-au confruntat unii dintre proprietarii scriptici ai terenului şi construcţiilor au determinat intervenţia lichidatorilor legali.
În cursul anului 2005, într-un interval de timp foarte scurt, au dispărut sub lama buldozerelor mai multe clădiri din ansamblul de la adresa Halmeu nr. 25, fiind distruse şi porţiuni ale imobilelor care trebuiau conservate şi restaurate în virtutea calităţii de monument istoric. De menţionat că pe această stradă există mai multe imobile trecute pe lista monumentelor istorice.
Primele distrugeri ale ansamblului Moara lui Assan au fost semnalate autorităţilor începând cu anul 1995. Au fost scoase cercevelele ferestrelor, splendid lucrate în fier forjat, precum şi alte elemente decorative din zinc şi plumb de la acoperitoare şi turnuri. Plăcile de identificare a monumentului au fost smulse de persoane neidentificate.
Arhiva şi mobilierul de valoare, rămas de la foştii proprietari ai fabricii au fost valorificate ilegal de persoane lipsite de scrupule. Utilajele fabricate la Viena înainte de anii 1900 au fost dezmembrate şi vândute la fier vechi cu toate că erau piese de o deosebită valoare pentru istoria tehnicii. În prima jumătate a anului 2005 au început demolari executate în mare grabă şi fără autorizaţiile necesare la unele corpuri de clădiri ale ansamblului, dar şi distrugerile deliberate provocate unor stâlpi şi pereţi chiar ai morii propriu-zise transformând într-o ruină acest monument istoric.
Autoritaţile locale, dar şi alte instituţii ale statului au sesizat ceea ce se petrece la Moara lui Assan, însă distrugerile au continuat sub diverse forme, folosindu-se metode „consacrate” (slăbirea pe durata nopţii a structurii de rezistenţă), dar greu de dovedit ca infracţiuni.
Deoarece este vorba de un monument istoric, competenţele administrative în cazul ansamblului Morii lui Assan revin Ministerului Culturii şi Cultelor, respectiv Primăriei Municipiului Bucureşti.
Vom reveni cu amănunte!

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: