Evenimentul Zilei > Justitie > Anchetele şefei interimare de la DNA: un deputat liberal şi doi magistraţi corupţi
Anchetele şefei interimare de la DNA: un deputat liberal şi doi magistraţi corupţi

Anchetele şefei interimare de la DNA: un deputat liberal şi doi magistraţi corupţi

Prin ordin semnat de Daniel Morar, prim adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Laura Oprean (37 de ani) a fost delegată în acestă funcţie pentru şase luni. Actuala şefă interimară a DNA a coordonat anchete grele la Serviciul Teritorial Cluj. Ea a trimis în judecată doi magistraţi.

Laura Oprean a trimis-o în judecată, prin rechizitoriu, pe Anuţa Bucur, prim-procuror (suspendat) la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dragomireşti, judeţul Maramureş şi pe soţul acesteia, pentru luare de mită în formă continuată. Anuţa Bucur a fost acuzată că ar fi luat, în calitate de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dragomireşti, diferite sume de bani în valută (în total 3900 euro şi 350 lire sterline) de la opt persoane pe care le cerceta penal pentru infracţiuni de trecere frauduloasă a frontierei, la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau de uz de fals, promiţându-le că, în schimbul banilor, va pronunţa soluţii favorabile de netrimitere în judecată. Anuţa Bucur a fost condamnată definitive la patru ani de închisoare cu executare.
Magistratul care favoriza infractorii
Laura Oprean l-a trimis în judecată, în 2007, pe un alt magistrat. Fostul procuror Ioan Tupiţă, de la Parchetul Judecătoriei Sighetu Marmaţiei, a fost acuzat de luare de mita si favorizarea infractorului. Acesta a fost condamnat definitiv pentru corupţie la trei ani de închisoare cu suspendare. Tupiţă a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi favorizarea infractorului.
Frauda de la examenul de bacalaureat
Un altă anchetă coordonată de Laura Oprean, în caliatte de şefă a procurorilor DNA din Cluj este cea a fraudării exmenenului de bacalureat de la Sighetu Marmaţiei. În octombrie 2008, procurorii au trimis în judecată a 125 de persoane- dintre aceştia 38 de cadre didactice preuniveristare şi 82 candidaţi la examenul de bacalaureat – în legătură cu fraudarea masivă a examenului desfăşurat în sesiunea iunie-iulie 2008 la Grupul Şcolar pentru Industrie Mică şi Servicii din Sighetu Marmaţiei.
Fost deputat liberal, condamnat definitiv
Actuala şefăa DNA a coordonat ancheta în cazul fostului deputat PNl, Virgil Pop, fost consilier judeţean de Cluj, are de executat cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Fostul parlamentar a fost condamnat definitive de completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Potrivit DNA, în perioada decembrie 2007- februarie 2008, în calitatea pe care o avea de consilier judeţean, Pop a pretins 80.000 euro, din care a primit 130.000 de lei şi 30.000 de euro de la un denunţător.
Bani contra certificate false
Procuroarea Laura Oprean a instrumentat dosarul medicului legist Codrin Horea Rebeleanu, şeful serviciului de medicină legală Bistriţa Năsăud. În martie 2007, doctorul a fost trimis în judecată după ce a cerut şi primit mită 500 de euro de la un denunţător pentru eliberarea unui certificat medico legal favorabil. Pe 14 februarie 2007 a fost prins în flagrant. Patru ani mai târziu, medicul a fost condamnat definitiv de Înalta Curte la trei ani de închisoare cu suspendare şi cinci ani termen de încercare.
Escrocheria imobiliară
Laura Oprean l-a mai trimis în judecată pe afaceristul Marius Leontiuc, după ce a înşelat peste 100 de persoane cu un milion de euro, în urma unor inginerii imobiliare. Potrivit procurorilor, Leontiuc, prezentându-se sub calitatea mincinoasă de arhitect, împreună cu reprezentantele unei agenţii imobiliare, s-a asociat în vederea comiterii unei fraude imobiliare în urma căreia peste 100 de persoane au fost induse şi menţinute în eroare prin falsificarea şi folosirea de înscrisuri contrafăcute. Faptele s-au petrecut la încheierea, în perioada noiembrie 2005 – mai 2007, a antecontractelor de vânzare – cumpărare şi construire a unor presupuse apartamente într-un bloc cu 10 – 16 etaje pe un teren din Cluj Napoca, pentru care au fost achitate avansuri de peste un milion de euro precum şi comisioane de intermediere către agenţia imobiliară de peste 60.000 euro. Construcţia nu a fost realizată şi, în consecinţă, persoanele care au achitat sume de bani pentru contractarea apartamentelor şi plata serviciilor agenţiilor imobiliare au fost păgubite.