Capcana salariului minim. Cine sunt angajații care vor primi mai puțini bani de la 1 iulie

Capcana salariului minim. Cine sunt angajații care vor primi mai puțini bani de la 1 iulie Pensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

De la 1 iulie salariul minim va crește până la 3.700 de lei. Însă, angajatorii avertizează că în pofida majorării salariale, veniturile anumitor angajați se vor reduce.

Salariul minim crește cu 300 de lei de la 1 iulie

Luni, 1 iulie, intră în vigoare actul normativ care prevede ca salariul minim să crească cu 300 de lei, spre nemulțumirea angajatorilor, care sunt nevoiți să găsească alternative pentru a susține creșterea salarială. Motiv pentru care unii dintre patroni sunt dispuși să renunțe la anumite beneficii pe care le acordă salariaților. Printre care și tichetele de masă.

Adevărata problemă constă în faptul că guvernanții au decis să crească salariul minim până la 3.700 de lei. Astfel, suma neimpozitată va crește la rândul ei până la 300 de lei. În schimb, Guvernul va menține același prag de 4.000 de lei pentru care angajatorii pot acorda beneficii.

bani, salariul minim

Bani. Sursa foto: Dreamstime.com

Avertismentul economiștilor

În cazul în care cabinetul Ciolacu nu va emite un proiect de lege prin care să corecteze situația, este foarte probabil ca angajații să primească, de fapt un salariu mai mic. Cu alte cuvinte, angajatorii vor fi nevoiți să scadă numărul tichetelor de masă acordate.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce salariații își așteaptă lefurile mărite, economiștii avertizează că majorarea salariului minim poate genera în mod paradoxal șomaj sau faliment.

Salariu

Bani. Sursa foto: Arhiva EvZ

Cum se va modifica grila salarială după ce va crește salariul minim

Separat de aceste aspecte, angajații care sunt plătiți cu salariul minim și care nu primesc alte venituri asimilate vor primi creșteri în valoare netă cu 284 de lei. Adică, de la 1 iulie vor câștiga 2.363 de lei în loc de 2.079 de lei.

În cazul angajaților care primesc salariul minim, dar și alte venituri asimilate salariilor, aceștia vor primi în plus 166 de lei. Pentru românii remunerați cu venitul minim, dar care primesc și alte beneficii, până în pragul de 4.000 de lei/lună/brut, veniturile se vor reduce 23 de lei, adică vor primi 2.600 în loc de 2.623 de lei.