România trece la salariul minim european. Proiectul a fost aprobat în Guvern. Update

România trece la salariul minim european. Proiectul a fost aprobat în Guvern. Update Sursa foto: Dreamstime.com

Update: Legea salariului minim european a fost aprobată în Guvernul României. Proiectul de act normativ urmează să fie trimis în Parlament pentru a fi adoptat în regim de urgență. Viitorul mecanism va stabili și va actualize salariul minim în funcție de puterea de cumpărare, de costul vieții, de nivelul general al salariilor și de distribuția acestora, de rata de creștere a salariilor, dar și de productivitate.

„Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câștigul salarial mediu brut”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Totodată, legea prevede sancțiuni mai dure pentru angajatorii care nu plătesc salariul minim.

Guvernul analizează proiectul de lege care va reglementa implementarea salariului minim european la nivelul țării noastre. Statele UE sunt obligate să implementeze Directiva  privind salariul minim adecvat începând cu 15 noiembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Salariul minim european va fi stabilit în baza unor indicatori economici, transparenți și previzibili. Astfel, politicienii nu vor mai putea manipula alegătorii, în campania electorală, promițând  venituri mai mari în schimbul voturilor.

Guvernul pregătește legea salariului minim european

Pe masa ședinței de vineri se află un proiect de lege menit să reglementeze salariul minim adecvat, în conformitate cu Directiva UE. Actul normativ elaborat de Guvernul Ciolacu propune modificarea Codului Muncii în acord cu legislația europeană.

Viitorul salariu minim european se va raporta la jumătate din salariul mediu, fiind influențat de inflație și de productivitatea muncii. În România, salariul minim este mai mic decât jumătatea salariului mediu și nu asigură un nivel de trai decent. Directiva europeană, pe care trebuie să o implementeze Guvernul, stabilește ca salariul minim european să fie calculat în funcție de un coș de bunuri și servicii la prețuri reale.

Fiecare țară va avea, de la 15 noiembrie, propriul salariul minim rapotat la indicatorii stabiliți de UE, menit să asigure un trai decent.

În prezent, salariul minim brut din România este de 3.300 lei, iar de la 1 iulie va crește la 3.700 de lei. Astfel, Guvernul asigură ponderea de 50% din valoarea salariului mediu, cerută de oficialii de la Bruxelles.

Economia socială de piață

Lucrători Sursa foto: Dreamstime.com

Modificările propuse de proiectul de lege

Actul normativ propus de Guvernul condus de Marcel Ciolacu propune modificarea articolul 160 din Codul Muncii. După modificare, acest articol va suna astfel:

„(1)Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.

(2) Salariul de bază reprezintă componenta fixă a remunerației brute plătite unui salariat pentru munca pe care o prestează pe parcursul unei luni calendaristice, în care nu sunt incluse sporurile, indemnizațiile și alte adaosuri.

(3) Salariul de bază minim brut reprezintă suma minimă la care are dreptul salariatul pentru munca prestată, potrivit legii sau prin contracte colective de muncă aplicabile conform prevederilor art.162 alin. (1).

(4) Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă suma stabilită anual prin hotărârea Guvernului, în condițiile art. 164, corespunzătoare programului normal de muncă, în scopul îmbunătățirii condițiilor de trai și de muncă, în special a gradului de adecvare al salariului minim, în vederea asigurării unui nivel de trai decent”.

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu și Marian Neacșu în ședința de Guvern Sursa foto: Gov.ro

Guvernul ia măsuri pentru implementarea directivei

Majorarea salariului minim brut, de la 1 iulie, reprezintă una dintre măsurile adoptate de Guvernul Ciolacu pentru implementarea salariului minim european. Valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de 50%-52% din câștigul salarial mediu brut.

Este un criteriu pe care România îl va îndeplini, în conformitate cu Directiva UE, de luna viitoare. Ulterior, la actualizarea salariului minim vor fi luate în calcul și alte criterii. Guvernul propune stabilirea valorii acestor venituri în funcție de:

  • puterea de cumpărare a salariului minim;
  • nivelul general al salariilor;
  • distribuția acestora;
  • rata de creștere a salariilor;
  • productivitatea.