Orez cu lapte, fructe şi caramel. Un desert cum n-aţi mai pomenit
- Antonia Hendrik
- 4 septembrie 2023, 21:05
Orez cu lapte, fructe şi caramel. Un desert cum n-aţi mai pomenit. Rețeta pe care o propunem este un diferită faţă de rețeta din copilărie. Este chiar mai bună şi merită încercată.
Orez cu lapte, fructe şi caramel. Un desert cum n-aţi mai pomenit. Rețeta pe care o prezentăm este un desert nu doar pentru copii. Fiind atât de diversificat se poate servi ca oricare alt desert. Pentru această rețetă de orez cu lapte puteți folosi orice fel de fructe vă plac sau sunt de sezon.
Această gustare a făcut deliciul mai multor generații, fiind încă apreciat, iar Chef Florin Dumitrescu a împărățit rețeta lui favorită, la care adaugă fructe și caramel.
Orez cu lapte, fructe şi caramel. Un desert cum n-aţi mai pomenit
Există câteva preparate cu o puternică amprentă, care de la prima înghițitură ne proiectează direct în copilărie. În fruntea acestora, nu există nicio îndoială că se află orezul cu lapte.
Vestea bună este că bucătari au adus propriile lor inovații asupra acestui preparat clasic. Printre aceștia este şi Florin Dumitrescu, care ne arată cum face acest desert savuros. Orez cu lapte însoțit de fructe și un sos caramel special, preparat după rețeta sa unică.
„Vă arăt astăzi o nouă formă de a face orezul cu lapte. Începem prin a pune laptele la fiert, la foc mic. Am pus 1,5 litri de lapte, 150 de grame de zahăr și două batoane de vanilie. Putem merge acum mai departe cu cealaltă operațiune, cu fructele. Curățăm ananasul , tăiem și merele și pregătim cele două frigărui. Punem ananas, măr, căpșune.”, spune Florin Dumitrescu.
Cum se prepară caramelul
După ce pregătește frigăruile de fructe și le așează în tigaie pentru a obține o caramelizare perfectă pe ambele părți, chef Florin Dumitrescu se concentrează asupra preparării sosului de caramel. Pentru acest sos, veți avea nevoie doar de câteva ingrediente, iar procesul de gătire este surprinzător de simplu, gata în doar câteva minute.
„Pentru caramel, într-o tigaie punem 4 linguri de zahăr și lăsăm să se topească. Frigăruiele de fructe le dăm cu puțin zahăr înainte și le punem într-o tigaie. Întoarcem fructele. Pentru caramel, avem nevoie să avem la îndemână coniac, smântână de gătit și unt. În momentul în care zahărul este topit, putem pune coniacul, după care punem smântâna și lăsăm să fiarbă și mai punem aproximativ 80 g de unt. Când este gata, trebuie să-l lăsăm doar să se răcească”, a explicat bucătarul.
Cum se prepară orezul
În etapa finală, odată ce sosul de caramel și fructele sunt pregătite, bucătarul începe procesul de preparare a orezului cu lapte, care este baza rețetei. Singurul lucru rămas acum este asamblarea corectă a farfuriei, pentru a se asigura că aceasta conține toate cele trei elemente.
„Acum ne apucăm de orez. Punem unt, iar când se topește, punem orezul. V-aș recomanda să puneți maxim 40 de g de orez, asta înseamnă doi pumni. Amestecăm orezul, după care îl flambăm cu coniac și începem să adăugăm laptele dulce și cu gust de vanilie. Baza sa este să-i oferi lichid ori de câte ori îți cere. Gustați și vedeți dacă mai are nevoie de lichid și adăugați de fiecare dată, de câte ori e nevoie, astfel încât să ajungeți cu orezul la textura pe care o doriți. La final adăugăm fructele, caramel. Acesta e un orez cu lapte pentru adulți, iar dacă vreți să-l faceți pentru copii, scoateți coniacul, dar nu mai sunt la fel farfuriile”.