Un pește din România, foarte ieftin, amenință supremația somonului în gastronomie

Un pește din România, foarte ieftin, amenință supremația somonului în gastronomie Sursa foto: Dreamstime.com

Un pește din România, sau mai precis din apele românești ale Mării Negre, ar putea să facă o serioasă concurență somonului. Are oase puține, este ieftin și are vitamine, minerale și nutrienți care contribuie la sănătatea organismului. Prea puțini români îl consumă însă

Un pește din România cu preț foarte accesibil

Bibanul de mare, „loup de mer” (lup de mare), în Franța sau „lavrac” în Turcia și Grecia este un pește ce poate fi întâlnit în Marea Mediterană, în Marea Neagră și în Oceanul Atlantic (din Norvegia până în Senegal).

Specie migratoare, adorat atât în Țările Nordice, cât și în Peninsula Iberică, bibanul de mare este unul dintre cele 6 feluri de pești din familia Moronidae. Este întâlnit în oceane, mări, dar și în zone de coastă și, în lunile de vară, la gurile de vărsare a râurilor.

Prețul este unul extrem de accesibil, un biban de mare eviscerat, cu o greutate de aproximativ 330 de grame, costând numai 20,64 de lei. Prețul său poate varia însă, în funcție de modul în care este vândut: întreg sau eviscerat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bibanul de mare este foarte bun pentru sănătate

Bibanul de mare constituie o sursă naturală de acizi grași Omega 3, fiind perfect pentru sistemul circulator și cel imunitar. Este bun pentru memorie și previne apariția bolii Alzheimer. Este recomandat și pentru persoanele care suferă de depresie, precum și pentru cele care acuză insomnii.

Consumul acestui pește ajută la menținerea stării de sănătate a pielii, părului și unghiilor.

Bibanul de mare este recomandat și în curele de slăbire pentru că nu are foarte multe calorii.

Cum trebuie consumat bibanul de mare

Cunoscuta medic nutriționist, Mihaela Bilic, recomandă consumul bibanului de mare sub toate formele: ca borș de pește (prin fierbere se eliberează în zeamă calciu), la cuptor ori rece, într-o salată.

„Gătitul la cuptor este extrem de sănătos și proteinele gătite așa sunt mai ușor de digerat, deci este fantastic de bine ce-i face acestui pește gătitul la cuptor. O jumătate de oră la 180 de grade la cuptor și peștele este gătit. De la o jumătate de oră în sus este suficient ca peștele să fie gătit. Poate fi consumat și rece, fărămițat într-o salată, veți vedea, câteodată este mai bun decât peștele afumat”, a declarat Mihaela Bilic în emisiunea Frecvența gustului, de la Europa FM.