Suma uriașă plătă de o ieșeancă pentru a-și completa vechimea. Legea este în vigoare până anul viitor

Suma uriașă plătă de o ieșeancă pentru a-și completa vechimea. Legea este în vigoare până anul viitorPensie. Sursa foto: arhiva EVZ

O femeie din județul Iași, care a lucrat în străinătate și, în acest interval de timp, nu a contribuit la sistemul de asigură sociale românesc, a ajuns să plătească o sumă uriașă către bugetul de pensii. În județul Iași, numărul celor care au apelat la această procedură pentru a-și completa stagiul de cotizare este de 753 de persoane, doar în anul 2022.

Femeia, care a lucrat în străinătate, și-a cumpărat șase ani de vechime în muncă, iar pentru aceasta a plătit suma de 45.936 de lei, adică peste 9.000 de euro. Valoarea reprezintă contribuțiile aferente unui venit brut de 2.300 de lei, adică salariul minim pe economie. Conform informațiilor furnizate de reprezentanții Casei Județene de Pensii Iași, femeia avea nevoie de această perioadă, de șase ani, pentru a atinge stagiul minim de cotizare, de 15 ani, menit să-i asigure o pensie.

De altfel, potrivit sursei citate, numărul ieșenilor care au plătit pentru a-și asigura vechimea în muncă a crescut în ultimul an. Dacă în 2021 au fost înregistrați 440 de beneficiari, în anul 2022 au fost încheiate 753 de asemenea contracte.

„În perioada octombrie 2020 – noiembrie 2022 figurează, în baza de date a instituției noastre, 753 de persoane care au încheiat contracte de asigurare socială în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului, nr.163/2020, prin care este reglementată posibilitatea asigurării retroactive, în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maximum șase ani. Valoarea totală a contractelor de asigurare încheiate este de 8.796.191 de lei”, susțin reprezentanții Casei Județene de Pensii Iași.

Câți ani de vechime pot fi cumpărați

Cei mai mulți dintre ieșenii care au apelat la acest tip de servicii au lucrat la negru, în străinătate, și nu au fost luați în evidență în România, în sistemul de asigurări sociale. Acum, aceștia au ajuns la vârsta de pensionare și își achită contribuțiile direct, urmând să beneficieze de o pensie cât de cât decentă.

Aceștia nu sunt singurii care apelează la casele de pensii pentru a-și completa stagiul de cotizare. Sunt și foști angajași care și-au desfășurat activitatea în România, dar care nu au întrunit perioada de vechime minimă. De regulă, astfel de contracte sunt încheiate pentru o perioadă medie de doi ani, conform statisticilor de la Casa Județeană de Pensii din Iași.

Cei interesați să-și completeze stagiul de cotizare la pensie mai pot să o facă până la finalul verii anului 2023. Potrivit legislației muncii, se pot achiziționa, printr-o asemenea procedură până la cel mult șase ani. Sumele se pot plăti și în rate, dar, de regulă, cei mai mulți preferă să achite integral, cu plata pe loc, după cum relatează BZI.

 

Ne puteți urmări și pe Google News