Fiscul modifică declararația unică pentru persoane fizice. Care sunt principalele schimbări propuse

Fiscul modifică declararația unică pentru persoane fizice. Care sunt principalele schimbări propuseSursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Fiscul pregătește o serie de noi reglementări care vor afecta mai multe categorii de lucrători. Este vorba, în special, de cei care nu sunt angajați și nu-și obțin veniturile din salariu. Oficial, conform justificărilor oferite de ANAF, este vorba despre punerea în acord a mai multor acte normative adoptate de guvern și care îi vizează pe acești lucrători.

ANAF propune o serie de modificări la Formularul 112 cunoscut și ca Declarația unică. Este vorba despre documentul pe care trebuie să-l întocmească persoanele fizice care obțin venituri din activități independente și pe care trebuie să-l depună în vederea stabilirii impozitelor și contribuțiilor sociale – „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”.

Oficialii ANAF au justificat necesitatea introducerii acestor modificări în declarația unică prin schimbările intervenite în legislația fiscală după adoptarea OG 16 în această vară, dar și a altor acte normative care au modificat Codul Fiscal.

Modificările la Declarația 112 vizează veniturile care vor fi estimate pentru anul 2023, prin depunerea formularului pe anul următor, dar și indemnizații încasate, în contextul pandemiei de coronavirus, de către profesioniști și persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor.

Proiectul de ordin al ANAF propune modificarea tipului de formular care va fi utilizat pentru declararea impozitului pe veniturile realizate și a contribuțiilor sociale datorate începând cu anul 2022. De asemenea, formularul vizează și pentru declararea impozitului pe veniturile estimate și a contribuțiilor sociale datorate începând cu anul 2023.

Modificările propuse de ANAF

ANAF dorește să modifice această declarație prin introducerea unor prevederi noi, dar și prin eliminarea altora.

În primul rând se urmărește introducerea la Capitolul I, secțiunea 2 din formular a unei subsecțiuni noi, subsecțiunea 3, care se completează de persoanele fizice care obțin pensii din străinătate, pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Din noua declarație va fi eliminată, tot de la Capitolul I, secțiunea referitoare la stabilirea și declararea obligațiilor fiscale datorate de către contribuabili, pentru indemnizațiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.30/2020;

La Capitolul I va mai fi introdusă și o secțiune distinctă pentru stabilirea și declararea obligațiilor fiscale datorate pentru indemnizațiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 2/2022.

O altă modificare urmărește actualizarea secțiunii „Sumarul obligațiilor privind impozitul pe venitul realizat și contribuțiile sociale datorate, stabilite prin declarația curentă”, de la Capitolul I din formular. Aceasta va deveni secțiunea 8, prin introducerea câmpurilor privind obligațiile fiscale datorate de contribuabili potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2022, precum și eliminarea câmpurilor privind obligațiile fiscale datorate de contribuabili potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr.30/2020.

Alte modificări aduse Capitolului II

La Capitolul II, secțiunea 1, subsecțiunea 1, lit. B, la rd.3 va fi introdus indicatorul „Venit anual impozabil” care se completează de contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor.

O altă modificare, propune introducerea la Capitolul II, secțiunea 2 din formular la subsecțiunea 1 și la subsecțiunea 2 a unor câmpuri pentru stabilirea și declararea contribuțiilor de asigurări sociale, respectiv contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate datorate de contribuabili, în funcție de încadrarea în plafonul minim anual, potrivit legii.

În ultimul rând formularul va conține o actualizare a instrucțiunilor de completare a declarației unice.

De menționat că depunerea declarației unice este obligatorie pentru persoanele obțin venituri din activități independente. Sancțiunile sunt cuprinse între 50 și 500 de lei, după cum relatează profit.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News