Cum puteți scăpa de ANAF. De acești bani nu se atinge Fiscul: „Nu avem un instrument să îi urmărim”

Cum puteți scăpa de ANAF. De acești bani nu se atinge Fiscul: „Nu avem un instrument să îi urmărim”Sursa: Arhiva EVZ

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat că primele avize de inspecție privind controlul fiscal al persoanelor fizice au fost trimise deja, încă din data de 1 iulie 2022. Aceste controale constau în urmărirea achizițiilor de bunuri și imobile, depuneri ori transferuri bancare, iar singurii bani care pot „scăpa” de controlul ANAF sunt cei primiți la nunți sau botezuri.

Astfel, românii care sunt supuși controlului Agenției Naționale de Administrare Fiscală și care au organizat o nuntă își pot justifica veniturile obținute drept cadou primit din partea invitaților, scăpând astfel de rigorile legii.

Banii primiți la nunți și botezuri nu se supun controlului ANAF

Lucian Heiuș, președinte al ANAF, a transmis faptul că un raport privind controalele desfășurate în luna iulie va fi înaintat pe data de 1 august 2022. De altfel, ANAF a anunțat că va emite un astfel de raport în fiecare lună a anului.

„Banii dați la nuntă sau botez, legal sunt considerați cadou, nu avem un instrument să îi urmărim, nu e nici legal și nici normal. Noi urmărim și putem face exact ce prevede legea și lucrurile care pot fi încadrate fără echivoc în lege. Trebuie să fi foarte strict și foarte corect în ceea ce faci și atunci identifici lucrurile pe care le poți urmări, achiziții de imobile, achiziții de bunuri, sume de bani depuse în conturi, creditarea societăților comerciale, în funcție de aceste lucruri ne facem analizele de risc.

Totdeauna începem de la sumele cele mai mari, adică unde există diferențele cele mai mari între veniturile estimate și cele declarate. Suma minimă de la care începem să trimitem avizele de verificare este prevăzută clar de lege și anume 50.000 de lei, sub ea nu putem coborî și este și normal, este o sumă rezonabilă”, a transmis președintele ANAF, Lucian Heiuș.

ANAF și CECCAR, colaborare de succes

Lucian Heiuș a fost prezent la sărbătoarea organizată de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), cu ocazia Zilei Naționale a Contabilului Român. În acest context, președintele ANAF a ținut să recunoască meritul acestei instituții în ce privește controlul veniturilor firmelor din România.

„Îmi doresc ca în mandatul meu de președinte, colaborarea bună pe care am avut-o până acum cu CECCAR să treacă într-o etapă superioară și sunt convins că putem face împreună acest lucru, care este benefic pentru ambele instituții” a declarat președintele ANAF, conform Infofinanciar.ro.

Peste 71.000 contribuabili, în situația de a li se face sesizări penale

Președintele ANAF a anunţat, la începutul lunii iulie, că termenul de graţie de 60 de zile a fost depășit în cazul a peste 71.000 de contribuabili, iar ANAF, ca ultimă măsură de prevenție, le va trimite acestora notificări cu situația sumelor datorate la stat.

„Peste 71.000 de contribuabili sunt în prezent în situaţia ca ANAF să le facă sesizări penale pentru că au reţinut, fără să vireze la bugetul statului, o serie de impozite şi contribuţii, prevăzute de ordonanţa care a reincriminat, de la 1 martie, astfel de fapte ca fiind penale.

În cazul acestora, termenul de graţie de 60 de zile a fost depăşit, iar ANAF, ca ultimă măsură de prevenţie, va trimite acestor contribuabili notificări cu situaţia sumelor datorate la stat, dar şi cu instrumentele de eşalonare/restructurare pe care le pot accesa”, a declarat preşedintele ANAF, Lucian Heiuş.