Schimbări pe piața imobiliară. Impozite mai mari pe veniturile obținute din chirii. Toate contractele, înregistrate obligatoriu la ANAF

Schimbări pe piața imobiliară. Impozite mai mari pe veniturile obținute din chirii. Toate contractele, înregistrate obligatoriu la ANAF Sursa: Arhiva EVZ

Începând cu 1 ianuarie 2023, impozitul pe veniturile obținute din contractele de închiriere va fi mai mare. De asemenea, va fi reintrodusă obligația înregistrării lor la ANAF. Cei care obțin venituri mai mari de șase salarii minime pe economie vor plăti și contribuția la sănătate.

Proiectul de Ordonanță care va modifica Codul Fiscal schimbă regulile în ceea ce privește contractele de închiriere. Impozitul pe venit realizat din această activitate va fi mai mare. Va fi eliminată o facilitate care permitea deducerea de chetuieli în valoare de 40%. Practic, cota unică de 10% se va aplica acum valoarea totală a contractului.

Astfel, proiectul de OG prin care se vor aduce modificări Codului Fiscal prevede, atunci când vine vorba de impozitarea veniturilor din chirii, că venitul net, la care se aplică 10% impozit, nu se va mai calcula, ca acum, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra acestuia, ci venitul impozabil va fi stabilit la nivelul venitului brut, ceea ce va însemna o majorare a valorii impozitului, scrie avocatnet.ro.

Potrivit proiectului de act normativ, modificările de vor aplică de la 1 ianuarie 2023 și vizează doar contractele de închiriere clasice, nu și pe cele de arendă sau cazurile în care o persoane închiriază în scopt turistic camere din locuința personală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei care obțin venituri din chirii vor avea obligația că plătească și contribuția de asigurări sociale de sănătate (10%) dacă veniturile depășeșc șase salarii minime pe economie.

Înregistrare la ANAF

Tot de la 1 ianuarie, revine obligatorie înregistrarea contractelor de închiriere la Fisc. De asemenea actul trebuie retransmis de fiecare dată când apar modificări ale contractului.

Înregistrarea lui la ANAF se va face prin mijloace electronice în 30 de zile de la încheierea documentului. Pentru contractele care existau deja la 1 ianuarie 2023, termenul de transmitere la Fisc este de 60 de zile.

Impozite mai mari la locuințe

În ceea ce privește tranzacțiile imobiliare ale persoanelor fizice, se trece la impozitare de 1% pentru o locuință deținută timp de peste 3 ani și impozit 3% pentru imobile deținute mai puțin de 3 ani, cu excepția moștenirilor.

Vor fi modificări și în ceea ce primește impozitul pe proprietate. Nu se va mai face diferență între persoanele fizice și persoanele juridice. Se va face o clasificare între proprietăți rezidențiale, unde cota de impozitare va fi de 0,1-0,2% și nerezidențiale, unde cota va fi de 1-1,3%.