S-au împlinit 101 ani de la decretul regal care definea contabilul român. Rolul unui expert contabil în angrenajul unui business

S-au împlinit 101 ani de la decretul regal care definea contabilul român. Rolul unui expert contabil în angrenajul unui business Sursă foto: Răzvan Vălcăneanțu

În cadrul unui eveniment, care a avut loc miercuri 13 iulie, CECCAR a sărbătorit 101 ani de la decretul regal care aproba legea pentru organizarea experților contabili și a contabililor autorizați. Președintele CECCAR, Robert Șova, a discutat despre importanța expertului contabil în reziliența businessurilor într-o perioadă dificilă, cum este cea prezentă.

Potrivit Infofinanciar.ro, evenimentul, desfășurat la Radisson Blu în București, a fost deschis de către președintele CECCAR, Robert Șova, care a amintit de decretul Regelui Ferdinand, din data de 13 iulie 1921 care aproba legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili. La microfon au mai urmat președintele CECCAR București, Aurel Andrei, președintele CECCAR Ilfov, Marcel Vulpoi.

Gândurile premierului Nicolae Ciucă au fost transmise de către consilierul Mihnea Claudiu Drumea, urmat de reprezentanți ai Ministerului de Finanțe, Justiție, Antreprenoriat și Agricultură, dar și președintele ANAF, Lucian Heiuș, sau Cristian Erbașu, primvicepreședintele al Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR), precum și alți reprezentanți ai mai multor instituții.

Sursă foto: Răzvan Vălcăneanțu

Referitor la tema discuției, Robert Șova ne-a declarat: „Rolul profesionistului contabil este unul esențial în asigurarea rezilienței businessului pentru că în fapt conceptul de reziliență presupune revenire la situația anterioară într-o formă adaptată la noua realitate. Expertul contabil este cel care înțelege mecanismul prin care operațiunile economico-financiare se transpun în situațiile financiare și implicit în situațiile decizionale la nivel de bussines.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Expertul contabil trebuie să își extindă aria de activitate

În viziunea președintelui CECCAR profesia se extinde în direcția consultanței fiscale, expertul contabil devenind un partener foarte important pentru antreprenor prin capacitatea acestuia de a îi oferi informații într-o formă corectă și prin expertiza în urma căreia se vor lua deciziile de business.

„Avem un plan, la nivelul CECCAR-ului, de a deveni, prin profesionistul contabil, cureaua de transmisie a informațiilor și a oportunităților de finanțare către antreprenori pentru că utilizând această cale,cea mai facilă, de transmitere a informațiilor suntem siguri că acele informații ajung în forma corectă la antreprenori.” ne-a declarat președintele Robert Șova.

Viziunea acestuia este împărtășită și de către cel care va prelua mandatul de președinte CECCAR, Alexandru Bunea, care își dorește de asemenea transformarea expertului contabil.

”Noi nu mai trebuie să fim niște simpli prestatori, să ținem evidența contabilă, să întocmim situațiile financiare, să le depunem la ANAF etc, trebuie să intervenim mai activ, să fim un partener al celor cărora le acordăm aceste servicii și să îi prezentăm soluții. Pentru a putea atinge acest deziderat, noi trebuie să ne perfecționăm și facem tot timpul astfel de cursuri, trebuie să mergem spre management economic și pentru asta trebuie să ne perfecționăm permanent, să cunoaștem legislația națională și pe cea europeană.” ne-a declarat Alexandru Bunea.

Topul național 2021

Societăți de expertiză contabilă cu capital românesc:

1.Vulpoi & Toader Management 2.Contexpert Consulting 3.BDO Audit Societăți de expertiză contabilă cu capital mixt sau străin:

1.TMF România 2.FIN Expert Consulting 3.Mazars Consulting Societăți de contabilitate:

1.Dencont 2.Universal Communications 3.Accounting D.C. Experți contabili:

1.Purdescu Anca Mihaela 2.Catarambă Constantin 3.Ochia Daniela Contabili autorizați:

1.Sîrbu Ruben Mihai 2.Mușețoiu Vasilica 3.Muntean Valeriu Ionuț