Un an de Pandemie. Carantină la Wuhan. De la ce a început totul

Un an de Pandemie. Carantină la Wuhan. De la ce a început totul

Un an de Pandemie. Carantină la Wuhan. Aceasta a fost prima știre cât de cât reală venită de la oficialii din China cu privire la cele ce se petreceau la Wuhan. Și până atunci, și de atunci încoace, dictatura comunistă de la Beijing a încercat să ascundă originea pandemiei care a răvășit lumea, a ucis peste 2 milioane de oameni și a distrus în mare parte economia și confortul tuturor.

Un an de Pandemie. Carantină la Wuhan. În urmă cu un an, pe 23 ianuarie 2020, toată lumea afla un prim adevăr despre coronavirus și situația din China. Orașul Wuhan intra în carantină.

Primele informații despre „virusul misterios”

Până la această dată se vorbea mult de un nou virus. Dar nimeni nu știa nimic cu claritate. Circulau zvonuri despre virusul misterios. Evenimentul zilei anunța, încă de pe 4 ianuarie, că autoritățile chineze au declanșat codul roșu după ce au analizat un val de pneumonii virale, care a infectat zeci de persoane în centrul orașului Wuhan.

Iar pe 20 ianuarie, tot pe EvZ.ro, românii aflau amănunte despre virus. Ba chiar și primul nume dat molimei ce a răvășit lumea. „Experţii din Comisia Naţională pentru Sănătate din China au confirmat luni transmiterea de la om la om a unui nou tip de coronavirus (2019-n-CoV) şi infecţii în rândul personalului medical”, anunța o știre a agenției chineze Xinhua.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pandemie. Carantină la Wuhan. Se știa deja că:

- este un coronavirus;

- se transmite de la om la om;

- este un tip nou de coronavirus, care nu mai circulase anterior.

Iar Organizația Mondiale a Sănătății (OMS) anunța că aceste coronavirusuri fac parte dintr-o familie extinsă care provoacă diverse boli. De la răcelile comune la cumplitul Sindrom Respirator Acut Sever (SARS), ce răvășise Asia începând cu 2003.

Dar cam atât, pentru că autoritățile de la Beijing încercau să mușamalizeze întreaga poveste. Iar OMS avea o atitudine prietenoasă față de China, care s-a dovedit fatală pentru restul lumii.

Ce s-a aflat acum, după un an, în materialele de mai jos:

China, zdrobită! Adevărul despre izbucnirea Pandemiei! Filmare cu camera ascunsă

Poate OMS să ia China la bani mărunți? Ancheta care trebuie să facă lumină în privința virusului

China şi OMS, puse la zid pentru Pandemie! Un grup de experţi cere „resetare globală”

Prima confirmare. Carantină la Wuhan

Dar pe 23 ianuarie 2020 situația nu a mai putut fi ținută departe de ochii îngrijorați ai restului lumii. Beisjingul a fost nevoit să impună carantina la Wuhan, epicentrul pandemiei.

Lumea a fost șocată, atunci, când a aflat cât de dure sunt condițiile de carantină impuse în Wuhan. Dar mirarea nu a ținut mult. Un val de morți a lovit Italia și Spania. Alături de multe alte țări din Europa și din Lume. Iar după mai puțin de două luni, și românii aveau să afle, pe pielea lor, ce e carantina.

La Wuhan, carantina a ținut de la sfârșitul lunii ianuarie până în iunie. Cu relativ succes pe plan local, dacă dăm credit informațiilor oferite de China. Dar aplicarea măsurilor s-a făcut prea târziu. Virusul numit mai întâi „2019-n-CoV” își începuse călătoria mortală de-a lungul și de-a latul Pământului.

Avea să se cheme apoi SARS-CoV-2, dar mai bine a prins denumirea bolii, COVID-19.

Pandemie. Răspândirea molimei. „Povestea de succes” a Chinei

Autoritățile comuniste de la Beijing țin să prezinte povestea ca pe una de succes. O epidemie locală scăpată de sub control a produs aproape o sută de milioane de îmbolnăviri (peste 98.000.000). Și peste 2.100.000 de morți. Dar pentru China e, într-adevăr, o poveste de succes, scrie BBC.

Economiile lumii s-a prăbușit sub povara regulilor de carantină. S-au închis nenumărate firme, turismul aproape a murit, transporturile la fel. Viețile ne-au fost date peste cap. Aproape fiecare pământean a pierdut pe cineva.

În acest timp, China a prosperat. Economia gigantului asiatic a crescut, în 2020, cu 2,3%. Nu pare mult, dar față de toți ceilalți care au pierdut, e enorm. Și era de așteptat, pentru că inclusiv măștile purtate de toți pământenii, astăzi, sunt făcute în China.

Pe larg, aici: China, singura economie majoră cu o creştere pozitivă în 2020

Un an de Pandemie. Răspândirea morții

Autoritățile comuniste din China au reacționat extrem de lent la boala pornită de la „piața umedă” din Wuhan. Era la finalul anului 2019. Și în China se știa deja despre un virus, transmis probabil de la lilieci la pangolini, iar de acolo la oameni.

Și, pentru că autoritățile nu au reacționat, milioane de locuitori din Wuhan au plecat, cu ocazia Anului Nou Chinezesc, prin toată țara, răspândind coronavirusul mortal. Deși se știa că sărbătoare este un punct maxim de circulație a persoanelor.

Însă la Wuhan măsurile au fost luate cu două zile înainte de Anul Nou, pe 23 ianuarie. Cei circa 11 milioane de locuitori ai orașului au fost consemnați la domicilii. Evident, capacitatea sistemului sanitar din Wuhan era depășită. Dar, în stilul „cincinalului în patru ani și jumătate”, China s-a lăudat că a făcut un spital în câteva zile.

Informațiile, ținute în China. Virusul, împrăștiat peste tot

Metodele folosite la Wuhan au fost extinse apoi în toate orașele mari ale Chinei. Metropole precum Beijing și Shanghai au intrat într-o carantină strictă. Și, după ce virusul se răspândise în toată lumea, China a decis să-și închidă granițele. Nu pentru cei ce ies, ci pentru cei care voiau să intre.

Din China nu era voie să iasă informația, nu cei bolnavi, nu virusul. După cu notează BBC, se știa încă de la începutul anului că se întâmplă ceva ieșit din comun. Dar Beijingul a părut, cel puțin la început, mai interesat de cenzura oricărei informații decât de oprirea bolii.

Sigur, cenzura e un lucru obișnuit într-o dictatură comunistă precum China sau Coreea de Sud. Dar acum era vorba de altceva. Unele informații și investigații au reușit să fie publicate în presa chineză, și răspândite pe rețelele sociale. Dar toate aceste informații au fost îngropate și înlocuite cu propaganda oficială a Beijingului.

Medicul care și-a avertizat colegii și a încercat să spună adevărul lumii întregi a fost brutal reprimat și i s-a ordonat să tacă. Este vorba de un oftalmolog pe nume Li Wenliang. Care până la urmă a murit de coronavirus. Și nu a fost singurul căruia regimul comunist chinez i-a închis gura.

Amănuntele mușamalizării din China, în materialele de mai jos:

Mușamalizarea din Wuhan. Doctorul care a descoperit Coronavirus, redus la tăcere

Poliția din Wuhan  îi cere scuze văduvei medicului care a avertizat lumea despre virus!

Dar ce s-a întâmplat la Wuhan după impunerea carantinei și cum ne-a afectat asta, în partea a doua a materialului, duminică, doar pe EvZ.ro.