România în pragul crizei economice. Semne comparabile cu cele din 2008
- Ionel Sclavone
- 15 august 2024, 11:03
București. Criza economică bate la ușă, iar semnele arată că va fi comparabilă cu cea din 2008. Economiștii anunță vremuri grele pentru români și se așteaptă la prăbușirea pieței imobiliare.
Analistul Radu Georgescu, fost manager financiar la Swisscom și consultant senior la Deloitt, a explicat cum s-a ajuns într-o astfel de situație. În opinia sa, lucrurile evoluează în aceeași direcție ca în 2008, doar că bula imobiliară este mai mare.
Criza economică își arată semnele
Economistul Radu Georgescu estimează că bula imobiliară este mai mare decât în 2008, iar semnele se văd, deja. El a precizat că a observat aceste indicii, care prevestesc criza în economie, având în vedere experiența de director financiar de bancă, în perioada 2007-2011.
Radu Georgescu prevestește prăbușirea pieței imobiliare și prezintă indiciile care conduc spre o asemenea concluzie. Astfel, creditele imobiliare au scăzut, în ultimul an, cu 9 miliarde de lei, comparat cu anul 2021. Cu alte cuvinte, sumele investite în piața imobiliară s-au redus, cu această sumă.
„Cu alte cuvinte au intrat 9 miliarde de lei mai puțîn în piață imobiliară. Anul 2021 a fost ultimul an cu anomalie economică în care dobânzile de referință au fost negative. EURIBOR a fost negativ timp de 7 ani”, a arătat Radu Georgescu, conform adevarul.ro.
Economistul a arătat că, pe de altă parte, prețurile cresc încontinuu, deși românii nu au suficienți bani și devin tot mai săraci, așa cum arată și datele Eurostat.
Cum au evoluat prețurile pe piața imobiliară
Potirivit economistului Radu Georgescu, care prevestește criza economică, din cauza dobânzilor negative, prețurile pe piața imobiliară au crescut. Practic, oamenii au licitat prețuri din ce în ce mai mari bazați pe credite ipotecare obținute la dobânzi foarte mici. De aici, a arătat economistul, a apărut și inflația foarte mare, la toate profusele.
Pe de altă parte, a crescut și numărul creditelor de nevoi personale, în ultimul an, cu 160%. Este cel mai mare număr de împrumuturi acordate cu cardul de credit, din istoria României.
Economistul spune că există și alte semne care indică criza ce va urma. Românii, tot mai săraci, fac credite pentru a se menține pe linia de plutire. Din cauza prețurilor foarte mari la locuințe, mulți români nu-și permit să facă un împrumut pentru o astfel de achiziție.
„În acest moment avem un mix de facturi economici care fac imposibilă achiziția unei locuințe - Prețuri mari + dobânzi mari + inflație mare”, a mai spus economistul.
Criza economică favorizată de bula imobiliară
Radu Georgescu a făcut referire la un sondaj care arată că pentru 90% dintre români prețurile pentru achiziția unei locuințe sunt inaccesibile. Acesta este de natură să prevestească criza economică. În opinia sa, este cea mai dificilă perioadă de achiziție a unei locuințe, din ultimii 15 ani.
Economistul are o recomandare pentru cei care urmăresc evoluția pieței imobiliare. Radu Georgescu a precizat că fiecare dintre cei ce doresc să investească într-o locuință trebuie să-și facă propriile calcule să și să tragă concluziile care se cuvin.
„În media văd știri care spun că prețurile la locuințe cresc. Că locuințele din România sunt accesibile. Educația financiară începe prin a-ți pune întrebarea «Oare sunt adevărate informațiile financiare pe care le primesc?» Pasul 2: Iei datele oficiale, deschizi un excel și îți faci singur calculele pentru a putea trage o concluzie”, conchide Radu Georgescu.