Un fenomen ciudat a apărut pe piața imobiliară din România
- Ionel Sclavone
- 5 decembrie 2023, 07:03
Multe apartamente de pe piața imobiliară ar fi goale pentru că proprietarii nu vor nici să le închirieze și nici să le scoată la vânzare. Este un fenomen de neînțeles, în condițiile în care cineva își dorește să facă profit de pe urma unei astfel de investiții.
Piața imobiliară cunoaște un fenomen semnalat de utilizatorii rețelelor sociale, nu și de experți. Este vorba despre apartamentele achiziționate și care sunt ținute goale de proprietari. Un fenomen de neînțeles în condițiile în care cei care cumpără imobile o fac pentru a obține profit.
Discuțiile se poartă, însă, pe rețelele de socializare, iar nu între experții imobiliari, astfel încât nu se poate spune dacă fenomenul este real pe piața imobiliară sau care este amploarea sa.
Piața imobiliară și fenomenele de neînțeles
Pe un grup de Facebook, se discută, la greu, despre acest fenomen de neînțeles. De ce proprietarii preferă să-și țină apartamentele nelocuite, în condițiile în care au investit bani frumoși în achiziția și mobiliarea acestora. Este un fenomen greu de deslușit, dat fiind că nu este analizat oficial, de experți, și nici cercetat suficient.
„Că tot suntem pasionați de imobiliare... hai să facem un sondaj: câte apartamente goale sunt la voi în bloc? În ce zona și DE CE? Încep eu: 12 din 70 apartamente sunt goale, lângă Piața Dorobanți, București. Foarte mult, după mine, pentru zona asta. Probleme legale, frică de chiriași, moșteniri, lene...”, a scris un administrator al grupului „Viața și banii”.
Iar răspunsurile au început să curgă, din toate orașele importante ale țării. Fiecare dintre cei care au acces pe grup și-a dat cu părerea, spunându-și propriul punct de vedere.
Ce cred internauții despre fenomen
Internauții au găsit tot felul de explicații despre motivele pentru care apartamentele de pe piața imobiliară sunt nelocuite. Unii au dat vina pe chiriașii care lasă dezastru în urma lor. Alții au afirmat că cei care au cumpărat aceste case au investit bani fără să se gândească, din spirit de turmă. Ceea ce este cam greu de crezut.
„O parte dintre apartamente sunt goale pentru că cei care le cumpără se uită doar la aprecierea lor. Având în vedere activitatea lor de bază (de unde își câștigă veniturile active) cel mai convenabil pentru ei ca și efort/implicare este să le lase așa. Iar asta se întâmplă în special în zona de Nord sau ansamblurile noi. Randamentul în imobiliare nu este dat doar de cashflow-ul din chirii”, și-a dat cu părerea un „specialist”.
Alții au pus fenomenul de pe piața imobiliară pe seama faptului că mulți proprietari se tem de chiriași, că aceștia fie nu își vor plăti chiria sau vor distruge apartamentul.
„Cei care au avut probleme mari cu chiriașii fac trieri și așteaptă mult, până găsesc chiriași ok, cel puțin la prima vedere. Sunt situații în care pagubele sunt mai mari decât lipsa chiriei, câteva luni. Mulți au început să ceară garanție mai mare, adeverință de venit, recomandări de la foștii proprietari și asta deranjează unii chiriași. Spun unii, căci sunt și chiriași care nu au o problemă să aducă cele solicitate, până la urmă, lași niște bunuri unor străini, pe baza unei copii după cartea de identitate”, a fost altă opinie.
Piața imobiliară pe înțelesul românilor
Alți internauți sunt de părere că în multe cazuri a acționat spiritul de turmă. Cetățeni cu foarte mulți bani au investit în locuințe și acum le țin nelocuite. Aceasta în vreme ce ei nu ar aea nevoie de bani.
„Mulți oameni cu bani au cumpărat din plictiseală, fenomenul de turmă. Ăia nu au nevoie de bani de chirie că au destul, și chiar dacă să zicem le-ar trebui acei mărunți pentru ei, nu au chef să umble după banii de chirie și întreținere etc. (...) Au bani românii, nu-i stres. Că de unde, atâția? Nu mă întrebați, că nu știu. Oricum, să cumperi un apartament cu minim 100.000 de euro și să-l închiriezi cu 380-400 euro/lună. Mare afacere”, a opinat un membru al grupului din Oradea.
În opinia sa, cei care au plătit sume de 120-130.000 de euro într-o locuință și închiriază cu 400 euro/lună, nu ar avea nevoie de chirie, dar le dau pentru ca să nu le lase goale.