Evenimentul Zilei > Actualitate > Film 3D de România
Film 3D de România

Film 3D de România

"Dopul scuză mijloacele" va fi prima producţie românească ce se va încadra în trendul 3D pornit în cinematografie.

Mari regizori din lume se aventurează în zona filmului 3D. Cinematografia din România nu putea rămâne în urmă, consideră Mihai Ionescu, regizorul primului film 3D realizat în ţara noastră, "Dopul scuză mijloacele".
Producţia, un mediu metraj ce va avea în jur de 30 de minute, a fost filmată în numai două săptămâni. "Este ceva nou şi este ceva mai evoluat decât ce s-a întâmplat până acum în ceea ce înseamnă filmări digitale. Ne-a dat foarte tare peste cap vremea. A plouat aproape opt zile încontinuu. Am avut şi nişte interioare care ne-au salvat, dar a fost greu pentru că în platou nu am avut decât patru zile de filmări", povesteşte regizorul.
"Filmul este o satiră a unei societăţi neputincioase, invalidă, infirmă, incapabilă să-şi poarte de grijă din cauza unui sistem fără proceduri. Lipsa acestora determină o succesiune de întâmplări ilare, groteşti sau chiar absurde", se arată în comunicatul ce anunţă filmul.
Scenariul este bazat pe o idee de Cip Ieşean, iar în producţie apar actori ca Mihai Gruia Sandu, George Ivaşcu şi Monica Davidescu.
"Dopul scuză mijloacele" este doar prima parte a unei producţii de o oră şi jumătate pe care regizorul speră să o realizaze. Vrea să lege acest prim mediu metraj de alte două poveşti şi să îl difuzeze drept primul lungmetraj 3D realizat în ţară.
Pentru început, însă, Mihai Ionescu lucrează la montaj sperând să lanseze producţia de 30 de minute în toamnă. Postproducţia este îngreunată de faptul că 35% este făcut pe green screen şi trebuie lucrat la efectele speciale.
"În afară de camera care a fost închiriată, toate resursele au fost din România. Lucru la care eu ţin foarte mult. Inclusiv efectele speciale", spune regizorul, care menţionează şi că a lucrat cu un director de imagine din Berlin, Zsolt Magyari.
"Filmul demonstrează că în România se poate face aşa ceva pentru că, practic, tot va fi făcut cu resurse din ţară."
MIHAI IONESCU, regizor