Nu trebuie să fi făcut şcoli de design vestimentar, nici să ai ma şini de cusut sofisticate. Trebuie să ai în minte doar exemplul bunicii care cârpea orice ciorăpel şi câţiva lei în buzunar, pentru ac şi aţă.

Aceasta este cea mai simplă "metodă de criză" pentru a-ţi înviora garderoba şi a da o nouă "viaţă" hainelor abandonate într-un colţ uitat de dulap. Şi în ceea ce priveşte ideile, există atâtea magazine cu haine drăguţe, care-ţi pot servi drept model.

Aşa a gândit Oana Botezatu, care, împinsă de subţierea bugetului, a început, cu câteva luni în urmă, să-şi facă haine noi din cele vechi. Mai apoi, împreună cu două prietene – Eugenia Mihalcea şi Victoria Molovata – a pus pe roate o afacere care, în curând, va avea şi blog.

"Regândirea hainelor din garderobă, pe care o lăsasem baltă până acum trei-patru luni, a căpătat mai multă importanţă odată cu micşorarea bugetului. Dorinţa de a economisi pe timp de criză s-a întâlnit cu dorinţa de a pune în practică ideile care-mi vin în cap atunci când îmi imaginez ha inele pe care aş vrea să le port şi cu dorinţa de a nu mai risipi ceea ce am achiziţionat deja. (…) Convinse că şi alţii ar vrea haine noi, dar nu şi le mai permit ca înainte de criză, ne-am gândit să creăm un blog care să promoveze regândirea şi refolosirea articolelor vestimentare", spune Oana.
Din mamă în fiică
Mica ei "afacere", ce se conturează treptat, se bazează pe o idee veche, moştenită de la celelalte femei din familie.

"Nu e o chestiune nouă, doar că, până acum, o făceam doar pentru mine. Cred că e o moştenire venită pe linie maternă: bunica – mama mamei, femeie cu 11 copii, nu îşi permitea să dea bani pe haine noi de fiecare dată. Aşa că era nevoită să coasă, să descoasă, să cârpească, să regândească. Pe scurt, să modifice rochiţe, fustiţe, pantaloni, pentru ca hainele care le rămâneau mici copiilor mai mari să meargă mai departe, la fraţii mai mici, dar sub altă formă. Mai târziu, mama obişnuia să ne facă haine, mie şi surorilor mele, la o maşină de cusut. Le făcea din ochi, fără tipare. Avea multe idei, iar când era în pană de idei, pleca la «vânat» modele prin magazine", adaugă "designerul".

E hotărâtă să nu-şi păstreze ideile doar pentru şifonierul ei. Le va învăţa şi pe celelalte femei cum să-şi folosească imaginaţia. "Vom arăta cât de simplu este să-ţi faci o rochie dintr-un tricou şi o fustă veche, cât de ieftin e să schimbi manşetele uzate ale unei rochii, cu material de la Ikea, cât de la îndemână e să le dai o faţă nouă jeanşilor din sezonul trecut sau tricourilor de care te-ai plictisit, adăugând un accesoriu – curea, fundiţă, nasturi coloraţi sau altele, pe care, de asemenea, poţi să le faci, de mână sau la maşina de cusut, din haine sau resturi de haine", dezvăluie câteva dintre trucurile pe care şi ea le-a învăţat din mers.

Oana a împletit deja câteva bucăţi dintr-o pereche de pantaloni vechi, le-a unit cu un nasture şi a obţinut un colier al cărui preţ "sare" de 20 de lei în magazine. "Să nu uităm că în mercerii se găsesc mai nou tot felul de năsturei, de toate culorile, sub formă de ciupercuţe, ursuleţi sau maşinuţe, numai buni de înviorat hăinuţele", conchide ea.

"Regândirea hainelor capătă mai multă importanţă odată cu micşorarea bugetului.",
OANA BOTEZATU

SURSĂ DE INSPIRAŢIE

Ideile pentru o garderobă nouă vin pe blog

Oana şi "asociatele" ei îşi vor face, în curând, şi un blog unde-şi vor prezenta creaţiile: "Blogul nostru va fi locul în care veţi găsi haine gata regândite sau recreate, dar şi locul în care cei care vor să-şi revitalizeze garderoba pot găsi tutoriale. Multe dintre modificări se pot face de mână, trebuie doar să ai ac şi aţă. E adevărat, îţi ia mai mult timp să-ţi regândeşti hainele, decât să colinzi magazinele şi să alegi de pe rafturi tot ce îţi place. Dar banii economisiţi nu sunt de neglijat".