Evenimentul Zilei > International > 500 de persoane au fost rănite ca urmare a unui cutremur de magnitudinea 6,3 grade pe scara Richter, în Iran
500 de persoane au fost rănite ca urmare a unui cutremur de magnitudinea 6,3 grade pe scara Richter, în Iran

500 de persoane au fost rănite ca urmare a unui cutremur de magnitudinea 6,3 grade pe scara Richter, în Iran

Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter a avut loc duminică seara în vestul Iranului, în apropierea graniței cu Irakul. Peste 500 de persoane au fost rănite, locuitorii speriați de posibile replici petrecând noaptea pe străzi, conform autorităților.

Mișcarea telurică a avut epicentrul lângă Sarpol-e Zahab în provincia Kermanshah. Tot în aceeași zonă a Iranului a avut epicentrul cutremurul de anul trecut, soldat cu peste 600 de victime omenești, existând persoane fără adăpost până în prezent, ca urmare a acestuia.
Dr. Mahmoud Reza Moradi, șeful universității de științe medicale din orașul Kermanshah, a declarat pentru televiziunea de stat iraniană că 513 de persoane au fost rănite. Majoritatea a suferit leziuni minore; agenția semi-oficială de știri ISNA a relatat că doar 33 de persoane au necesitat spitalizare.
Autoritățile au declarat că zeci de echipe de salvare au fost trimise imediat după cutremur, armata de stat și Gărzile Revoluționare paramilitare fiind implicate în acțiunile de salvare.
Oficialii au declarat că multe clădiri, din ​​oraș și din mediul rural al provinciei Kermanshah, precum și o serie de căi rutiere au fost afectate. Ca urmare a cutremurului, mai multe linii de înaltă tensiune au căzut, provocând întreruperi ale alimentării cu energie electrică peste noapte, când temperatura a scăzut în jurul valorii de opt grade Celsius.
Mișcarea telurică a avut loc imediat după ora 20 în Iran, astfel că oamenii nu dormeau și au reușit să iasă repede din locuințele lor.
Cutremurul de 6.3 grade a avut loc la o adâncime de 10 km, potrivit institutului american de profil Geological Survey. Televiziunea de stat din Iran a declarat că este vorba de o adâncime de 5 km, dar astfel de cutremure, care au loc la adâncimi mici, produc daune mai mari, de obicei.
Cutremurul a fost resimțit inclusiv în Bagdad, capitala irakiană, aflată la aproximativ de 175 km depărtare, la sud-vest de epicentru.
Iranul se află la intersecția mai multor falii tectonice majore și înregistrează, în medie, un cutremur pe zi. În 2003, un cutremur cu magnitudinea de 6,6 grade a distrus complet orașul istoric Bam din sudul Iranului, fiind soldat cu 26.000 de victime omenești.