Parlamentul European a împlinit ieri 50 de ani de existenţă, timp în care instituţia propriuzisă, structura UE şi Europa, în general, s-au schimbat semnificativ.
Dezinteresul electoratului şi problemele legate de cheltuielile uriaşe ale europarlamentului subminează însă o instituţie ale cărei decizii afectează viaţa a sute de milioane de cetăţeni.
Prima sesiune a Adunării Parlamentare Europene, instituţia care număra 142 de membri, patru limbi oficiale şi avea un rol strict consultativ, a avut loc în martie 1958. Azi, parlamentul are 785 de membri, 23 de limbi oficiale şi este singurul organ legislativ multinaţional ales prin vot direct. Instituţia are puterea de a respinge Comisia Europeană şi controlează bugetul comunitar. Din 2009, rolul de participant la procesul legislativ se va extinde, cuprinzând agricultura, pescuitul, transporturile, fondurile structurale, justiţia şi afacerile interne.
Parlamentul se confruntă cu lipsa de legitimitate, din cauza prezenţei scăzute la vot şi a lipsei de transparenţă, dar şi cu eşecul tentativelor de apropiere de cetăţenii europeni.