5 ponturi ca să te menţii tânăr

5 ponturi ca să te menţii tânăr

Ca să încetiniţi procesul de îmbătrânire, feriţi-vă de zahăr, tutun, alcool, soare şi stres.

Corpul nu este altceva decât „o maşinărie“ pe care trebuie să o întreţineţi. Propuneţi-vă să pierdeţi în greutate, să măriţi numărul orelor de somn, să mergeţi la fitness de mai multe ori pe săptămână şi veţi reuşi să încetiniţ i procesul de îmbătrânire. Specialiştii „Reader’s Digest“ vă mai dau câteva ponturi.

1. Protejaţi-vă genele. Ca să trăiţi mult, aveţi nevoie de gene bune, în proporţie de 25%. Restul ţine de stilul de viaţă. Chiar dacă sunt moştenite, genele pot fi protejate. Gândiţivă la aceste gene ca la nişte şireturi care se termină cu acele capete mici de plastic (telomeri). De câte ori o celulă se reproduce, telomerul se scurtează, asemeni capătului de şiret care se uzează dacă pantofii sunt purtaţi prea mult. Astfel, dacă acea porţiune protectoare a unei gene se distruge, ADN-ul începe să se facă „aţe-aţe“ şi să funcţioneze greu. Celulele nu mai cresc, nu se mai regenerează, nu mai sunt capabile să ajute corpul aşa că se sinucid (apare apoptoza - moarte naturală programată).

Cum controlaţi procesul: Numă rul telomerilor pe care îi deţineţi depinde de ce aţi moştenit de la părinţi. Totuşi, puteţi avea grijă de lungimea acestor structuri protectore. S-a dovedit, de exemplu, că stresul cronic le distruge foarte uşor. Astfel, dacă reuşiţi să controlaţi stresul, vă protejaţi şi genele.

2. Stocaţi-vă energia. V-aţi întrebat de unde vă luaţi, de fapt, energia? Ei bine, nu din bomboane, batoane energizante şi alte dulciuri, ci din sute de mitocondrii care vă alcătuiesc celulele. Acestea sunt numite „uzinele energetice“ ale celulelor. Ele transformă nutrienţii din mâncare în energia pe care corpul o foloseşte ca să îndeplinească diferite sarcini. Aceste mitocondrii sunt esenţiale pentru funcţionarea corectă a metabolismului şi pentru prevenirea procesului de îmbătrânire. Problema este că atunci când mitocondriile transformă mâncarea în energie se produc radicali liberi. Aceste molecule pot ataca celulele, accelerând îmbă- trânirea. Mitocondriile mai sunt distruse şi atunci când organismul nu consumă eficient oxigen şi glucoză ori atunci când o persoană are afecţiuni ale creierului sau diabet.

Cum controlaţi procesul: Cea mai bună strategie este să consumaţi produse bogate în flavonizi şi carotenoizi, aceştia fiind nişte antioxidanţi foarte puternici. Aceşti antioxidanţi se găsesc în strugurii roşii, zmeură, tomate, pomelo, ceapă, suc de roşii. Ei sunt capapbili să neutralizeze acţiunea radicalilor liberi. De asemenea, este esenţial să consumaţi mai puţine calorii, ca să vă protejaţi metabolismul şi să produceţi mai puţini radicali liberi.

3. Aveţi grijă de celulele stem. Celulele stem joacă un rol esenţial în recuperarea organismului după perioadele stresante. Ele refac plămânii, după fumat, ficatul după excesul de alcool şi pielea după expunerile prelungite la soare. Dar, pe mă- sură ce organismul îmbătrâneş te, celulele stem nu mai repară atât de bine ce s-a distrus, de aceea sunteţi mai vulnerabili. Mai mult, există riscul ca având nevoie de ele în exces, acestea să se multiplice. Înmulţindu-se, creşte riscul de cancer.

Cum controlaţi procesul: Vă feriţi cât puteţi de fumat, nu vă expuneţi mult la soare, nu consumaţi alcool în exces.

4. Întăriţi-vă imunitatea. Consumaţi grăsimi sănătoase, vitamine şi minerale. Nucile avocado, uleiul de măsline şi cel de peşte sunt o sursă bună de grăsimi sănătoase.

Cum controlaţi procesul: Totuşi, nu doar alimentaţia vă poate ajuta în construirea unui sistem imunitar puternic. Şi obişnuinţa de a medita poate avea o influenţă bună.

5. Limitaţi consumul de zahăr. Părul care cade şi genunchii care trosnesc sunt semne ale îmbătrânirii. Dar ce legătură au toate acestea cu consumul de zahăr? Este vorba despre glicozilare, acel proces care are loc când moleculele de zahăr (glucoza) invadează sângele. În mod normal, glucoza dă celulelor energie, dar când o persoană dezvoltă rezistenţă la insulină (de la diabetul de tip doi sau din cauza obezităţii), glucoza nu poate fi distribuită eficient în celule. Din această cauză rămâne în sânge şi se transformă într-un fel de acid care distruge tot ce atinge, inclusiv vasele de sânge. Glucoza afectează şi colagenul din piele şi articulaţiile genunchilor, făcându-le mai puţin elastice. Astfel, apar ridurile şi problemele cu genunchii sau artrita.

Cum controlaţi procesul: Reduceţ i consumul de zahăr. Bazaţ i-vă pe fructe şi legume, pe cereale şi pe mâncăruri mai puţin procesate.

Ne puteți urmări și pe Google News