Firma de reciclare are in prezent aproape 640 de clienti in Romania, producatori si comercianti de bunuri de larg consum ambalate, care contribuie cu o anumita suma – in functie de cantitatea de ambalaje scoasa pe piata – la procesul de reciclare.

Printre fondatorii Eco-Rom se numara aproape toti producatorii de bunuri de consum ce folosesc PET-uri la noi, Coca-Cola, QAB (imbuteliatorul Pepsi), Borsec sau Argus Constanta. De fapt, PET-ul a fost cel mai reciclat ambalaj anul trecut, potrivit Eco-Rom, 31% din ambalajele reciclate in Romania intrand in aceasta categorie.

"Companiile afiliate la sistemul propus de Eco-Rom Ambalaje au avut numai de castigat in anul 2006. In timp ce obligatiile legale (de reciclare – n.r.) ale companiilor au crescut fata de anul precedent cu 45%, efortul lor financiar a crescut cu numai 30%", explica presedintele Eco-Rom Ambalaje, Mugurel Radulescu.

Potrivit acestuia, compania se va axa in 2007 pe extinderea in mai multe localitati a unor proiecte-pilot de colectare selectiva a deseurilor, mai ales ca Romania trebuie sa atinga anul acesta o tinta de colectare de 34%.

Conform datelor statistice din ultimii doi ani, cantitatea totala de ambalaje pusa pe piata este in continua crestere, cu 10%-15%, in conditiile in care se mentine tendinta de majorare a consumului. Obiectivele de reciclare si valorificare pentru fiecare agent economic care introduce ambalaje pe piata din Romania cresc in fiecare an, in 2013 ajungand la 55%.

Ambalaje

Deseurile reciclate in 2006

31%    plastic
25%    hartie-carton
19%    sticla
19%    lemn
6%      metal
Sursa: Eco-Rom