Au luptat pentru patrie, dar mulți dintre ei au fost uitați. Înainte de 1989, doar eroii de război antifasciști erau recunoscuți și aveau drepturi, restul erau doar simple elemente de decor, au spus astăzi, în cadrul unei întâlniri la Cercul Militar veteranii de război.

Seniorii s-au adunat astăzi pentru a marca ziua de 29 aprilie și a-și onora camarazii de arme. Pe 29 aprilie 1902, regele Carol I instituia prin Înalt Decret, titlul de veteran de război, la exact 25 de ani de la decretarea la 29 aprilie 1877 a mobilizării pentru cucerirea independenței de stat a României.

Dacă în 1990 în România erau peste 900.000 de veterani, acum au mai rămas 35.000 și peste 125.000 de soții de veterani. Puțini veterani au apucat să se bucure însă de drepturile lor financiare, chiar și așa modeste. Până în 1989 niciun act normativ nu le dădea drepturi decât antifasciștilor, restul nu existau.

Supraviețuitorii acestei categorii sociale consideră că, din nefericire, unele drepturi financiare au fost ignorate, ciuntite și cer cu insistență să li se respecte drepturile prevăzute de lege.

"La noi, un mare mutilat are 700 de lei pensie și 409 lei indemnizație de invaliditate, în timp ce în Croația, pensia este de 3500 de euro plus 2000 de euro indemnizația", a spus generalul în revervă marin Dragnea, președintele ANVR.

Prezent la întâlnire, ministrul Apărării, Mircea Dușa le-a promis foștilor ostași că se va strădui mai mult pentru ca aceștia să-și primească drepturile financiare și respectul cuvenite.

Mâine, reprezentanți ai autorităților locale și cei ai ANVR vor depune coroane de flori la mormintele eroilor.