Evenimentul Zilei > Actualitate > 22 de ani de la UCIDEREA lui LUCHIAN MIHALEA. BĂTUT, STRÂNS de GÂT, LOVIT în CAP cu un CIOCAN. TABLOUL SINISTRU al MORŢII COMPOZITORULUI care a ÎNGROZIT o ŢARĂ ÎNTREAGĂ
22 de ani de la UCIDEREA lui LUCHIAN MIHALEA. BĂTUT, STRÂNS de GÂT, LOVIT în CAP cu un CIOCAN. TABLOUL SINISTRU al MORŢII COMPOZITORULUI care a ÎNGROZIT o ŢARĂ ÎNTREAGĂ

22 de ani de la UCIDEREA lui LUCHIAN MIHALEA. BĂTUT, STRÂNS de GÂT, LOVIT în CAP cu un CIOCAN. TABLOUL SINISTRU al MORŢII COMPOZITORULUI care a ÎNGROZIT o ŢARĂ ÎNTREAGĂ

A fost compozitor, dirijor şi realizator de televiziune. Era căsătorit şi avea un băieţel pe nume Ionuţ . Se întâmpla pe 29 noiembrie 1993. Ioan Luchian Mihalea a fost ucis cu sânge rece de doi tineri de numai 20 de ani.

În urmă cu 22 de ani, pe 29 noiembrie 1993, Ioan Luchian Mihalea se afla acasă, în apartamentul său din cartierul bucureştean Drumul Taberei. Nimic nu avea să prevadă ce tragedie urma să se întâmple. Doi puşti de numai 20 de ani îşi făcuseră planul diabolic ca să-l ucidă pe compozitor. Pe unul dintre aceştia chiar îi cunoştea.

Un apel telefonic la Poliţie şi oamenii legii şi-au făcut apariţia în blocul din sectorul 6 al Capitalei. La faţa locului s-a deplasat urgent o echipă formată din procuror, medic legist şi specialişti criminalişti, care aveau să constate următoarele: uşa de acces era întredeschisă şi prezenta urme de sânge pe partea exterioară şi interioară, cheia fiind găsită în broască, pe interior; în primul hol al locuinţei au fost identificate mai multe pete de sânge, inclusiv o urmă de stratificare creată de un obiect de încălţăminte; în al doilea hol al locuinţei a fost găsit cadavrul artistului, "prezentând urme de lovituri create de un corp tăietor-înţepător, precum şi mai multe echimoze"; în dormitor obiectele erau răvăşite, fiind descoperite mai multe urme de sânge…
 

Asasinii, Nelu Florian Gavrilă şi Ionel Păun, au fost condamnaţi pe viaţă pentru crimă. "Filmul" crimei avea să scoată la iveală faptul că Mihalea avea un secret, care durase atât în anii comunismului, cât şi după revoluţie: era homosexual. Un secret care, odată aflat, avea să şocheze opinia publică românească în momentul decesului artistului, care era căsătorit de trei ani şi avea şi avea un băieţel, Ionuţ.  

Nelu Florian Gavrilă era o persoană cunoscută în cercul homosexualilor, îl cunoscuse pe Mihalea în cursul anului 1991, după care cei doi au început să întreţină relaţii sexuale. "Relaţia s-a încheiat la începutul anului 1993 din cauza geloziei victimei şi a unor neînţelegeri de ordin financiar", avea să consemneze poliţia. După cum reiese din raportul medico-legal, întocmit în urma decesului, pe 29 noiembrie 1993, la ora 17:00, Ioan Luchian Mihalea era acasă şi "consumase probabil şi un act homosexual".

În jurul orei 18:30, aşa cum stabiliseră la telefon, Nelu Gavrilă se prezintă acasă la Ioan Luchian Mihalea. La intrarea în scara blocului, Gavrilă întrerupe iluminatul electric de la parter prin răsucirea tubului de neon. Urcă apoi, împreună cu Păun, la etajul 1 şi sună la uşa lui Mihalea. Conform ripvip.wordpress.com, la 18:35 Mihalea le deschide uşa celor doi şi îi invită în casă, exprimându-şi totodată surprinderea faţă de prezenţa lui Ionel Păun. La 18:40-19:30 cei doi îi provoacă o moarte violentă artistului, după care, relaxaţi, şterg urmele, îşi spală mâinile de sânge şi…pleacă. La 19:00-19:30, vecinii aud ţipetele de ajutor ale victimei.

"Eu mi-am pus boxul metalic pe mâna dreaptă, pe sub mănuşă şi am început să îl lovesc şi eu în faţă pe Mihalea. Ne aflam pe holul de la intrarea în casă, pe lângă uşa de la bucătărie, când Gavrilă l-a lovit ultima oara cu letconul în cap, iar Mihalea s-a dezechilibrat şi a căzut lângă uşa de la intrare cu capul orientat spre uşa de la debara. Eu l-am tras pe Mihalea de picioare prin sufragerie până în holul de lângă baie, iar Gavrilă mergea după mine. L-am lăsat pe Mihalea în holul respectiv şi l-am mai lovit de câteva ori cu pumnul în piept, iar Gavrilă l-a lovit cu letconul tot în cap. M-am dus apoi la baie şi mi-am spălat mănuşile albastre de sânge, pentru că nu puteam să plec cu ele aşa murdare. De asemenea, am dat cu apă şi pe petele de sânge aflate pe hainele cu care eram îmbrăcat. În timp ce mă spălam, Gavrilă a strigat la mine şi mi-a zis să vin la el în sufragerie. L-am văzut când a smuls un cablu de alimentare electrică de la un aparat pe care l-a înfăşurat în jurul gâtului lui Mihalea. El mi-a zis să trag de un capăt al cablului, dar eu am refuzat iniţial. Însă el a insistat şi am tras de un capăt. Cablul s-a rupt la un capăt, dar Gavrilă a adus un alt cablu pe care l-a înfăşurat în jurul gâtului lui Mihalea, dar de capetele acestuia am tras foarte puţin", avea să declare mai târziu Ionel Păun.

Nelu Gavrilă, unul dintre ucigaşii lui Mihalea, a fost eliberat la începutul acestui an după 21 de ani. Cererea de liberare condiţionată a lui Ionel Păun (celălat condamnat pentru asasinarea muzicianului), depusă în februarie 2014, a fost respinsă de instanţă după ce comisia penitenciarului a semnalat comportamentul agresiv al acestuia faţă de colegii din detenţie.