Evenimentul Zilei > Actualitate > Peste 200 de câini, omorâţi la Botoşani. VEZI documentele prin care s-a decis eutanasierea | VIDEO
Peste 200 de câini, omorâţi la Botoşani. VEZI documentele prin care s-a decis eutanasierea | VIDEO

Peste 200 de câini, omorâţi la Botoşani. VEZI documentele prin care s-a decis eutanasierea | VIDEO

În jur de 200 de câini au fost omorâţi la adăpostul din Botoşani, chiar de către angajaţii instituţiei, care susţin că aveau un ordin de la primărie în acest sens. Primăria afirmă că animalele erau bolnave de "jigodie". În schimb, reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale de protecţie a animalelor spun că ceea ce au făcut autorităţile este ilegal.

EVZ a intrat, în exclusivitate, în posesia adreselor trimise de medicul veterinar Petru Cristian Pancu către Direcţia Sanitar Veterinară Botoşani în care se solicită eutanasierea câinilor.

Într-unul dintre aceste documente, trimis în data de 29 aprilie 2011, se precizează că "în ultimele 15 zile s-a constatat decesul a 69 de câini care prezentau ante-mortem semne clinice de jigodie".

În cea de a doua adresă se specifică că au mai murit 27 de câini din aceeaşi cauză:

Pe baza acestor adrese, autorităţile locale au decis eutanasierea maidanezilor

Potrivit martorilor, angajaţii adăpostului erau în stare de ebrietate în această dimineaţă când au început să omoare animalele. Reprezentanţii unei organizaţii non-guvernamentale trebuiau să vină la adăpostul respectiv pentru a adopta câţiva câini şi pentru a-i hrăni pe ceilalţi. Ajunşi acolo, au constatat că angajaţii adăpostului au început să omoare maidanezii.
Mai mult, în jurul orei 10.00, persoane din adăpost au fost văzute scoţând saci de rafie în care s-ar fi aflat câinii omorâţi. Aceştia susţin că au avut un ordin de la primărie. Iar autorităţile spun că animalele sufereau de jigodie şi trebuiau eutanasiate.
De asemenea, poliţia a deschis o anchetă, potrivit Danielei Dorea, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.
Boala, un pretext
"Ăsta a fost un pretext", spune Marilena Cristian, preşedinta Asociaţiei de protecţie a animalelor Robi. "Câtă vreme există o lege care interzice eutanasia, ceea ce au făcut autorităţile este ilegal". Mai mult, aceasta afirmă că boala de care sufereau câinii este cel mai probabil un pretext şi că nu puteau fi 200 de câini bolnavi de jigodie. Oricum, dacă unul era bolnav, este necesară închiderea şi dezinfectarea adăpostului, precizează aceasta.
Marilena Cristian explică faptul că adesea primarii dau ordine ca maidanezii să fie omorâţi. "Asta se întâmplă şi în Bucureşti.  Mai rău este că primarii recunosc că dau astfel de ordine". Potrivit reprezentantei asociaţiei Robi, autorităţile se pot trezi cu un dosar penal şi riscă chiar şi închisoarea, pentru că eutanasia este ilegală.
"Să iei un câine sănătos şi să îl omori, asta înseamnă ucidere cu intenţie", a mai spus Marilena Cristian.
Pe de altă parte, directorului Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Botoșani, Minidora Vasiliu,  a explicat că imaginea este ”grotescă”, dar, între a vedea câinii cum se chinuie cu acestă boală și a-i eutanasia, este preferată soluția eutanasierii.
”S-a folosit soluția T 61 și s-au respecta toate normele, din câte știm noi. Am fost înștințați prin două adrese de intenția Adăpostului și am luat act de ele”, a explicat directorul DSV Botoșani. 
REACŢIA PRIMĂRIEI:
Viceprimarul Botoşaniului, Florin Gheorghiţă, a declarat că acum o săptămână s-a decis uciderea câinilor bolnavi de jigăraie din padoc.
„Eutanasierea lor s-a stabilit de acum o săptămână iar ieri au fost semnate actele. Am primit buletinele de analiză de la medicii veterinari care au spus că animalele au jigăraie, o boală care se transmite uşor de la un animal la altul. Am dispus uciderea lor cu injecţii letale întrucât tratarea lor ne costa scump, respectiv 400 de lei de animal şi tot nu se făceau bine", a spus Gheorghiţă.
Soluţia la îndemână: sterilizarea tuturor câinilor
Preşedinta Asociaţiei Robi susţine că de fapt soluţia cea mai la îndemână pentru rezolvarea problemei maidanezilor este sterilizarea obligatorie a câinilor cu stăpân.
"Câtă vreme nu vor fi luate măsuri de stopare a abandonului din curţi, nu vom rezolva problema câinilor comunitari. Singura soluţie este sterilizarea tuturor câinilor, cu şi fără stăpân".
Mai mult, aceasta propune ca autorităţile să înregistreze toţi proprietarii de câini şi să îi oblige să sterilizeze animalele.

  • Armata maidanezilor, sub asediul a cinci hingheri

Sursa video: www.btonline.ro