15 ani de istorie prin lupa EVZ

15 ani de istorie prin lupa EVZ

Lansarea cartii „Romania si ziarul sau” a adunat la un loc politicieni, scriitori si jurnalisti.

Personalitati ale vietii politice, jurnalisti si sustinatori ai „Evenimentului zilei” au participat luni seara, la Intercontinental, la evenimentul de lansare a cartii „Romania si ziarul sau”, publicata cu ocazia implinirii a 15 ani de la aparitia cotidianului pe piata media din Romania.

Cartea surprinde cele mai importante momente politice, sociale, culturale si sportive din viata romanilor, precum si fragmente din articole sau istorisiri ale unor jurnalisti care au publicat in EVZ in perioada in care ziarul era condus de Ion Cristoriu sau de Cornel Nistorescu.

Nelipsiti de la eveniment au fost Mihai Carciog, fondatorul ziarului, precum si membrii de marca ai Senatului EVZ: Horia-Roman Patapievici, Mircea Mihaies sau Radu Paraschivescu. Dintre politicieni, au venit sa ureze la multi ani  „Evenimentului zilei” Mircea Geoana, Traian Basescu, Emil Constantinescu, Dumitru Dragomir si Adriana Saftoiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Traian Basescu a fost printre primii care au urat echipei ziarului sa publice „infinit de multe numere de ziar de acum inainte si cat mai multe carti”. „Ceea ce voi spune nu este scris de un consilier, este exact ceea ce cred eu”, si-a inceput discursul Traian Basescu.

„Ati fost primul ziar care ati schimbat un mod cenusiu de a se face publicistica in Romania. A existat si exista la voi deja traditia libertatii de a gandi si de a scrie, ceea ce astazi este un lucru remarcabil fata de ceea ce se intampla in presa romaneasca”, a spus seful statului.

„Doamna care a deschis seara (Iulia Dinu, director executiv EVZ - n.r.) avea dubii daca nu cumva titlul este prea ambitios sau orgolios. Va spun eu ca nu este”, a subliniat Basescu, dupa care a urat EVZ ca peste inca 15 ani sa mai publice o carte „care sa insemne volumul doi din evolutia Romaniei”.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Excelenta Sa Robin Burnett, a tinut si el un discurs in care a marturisit ca este cititor fidel al „Evenimentului zilei” si ca este impresionat de faptul ca ziarul contine cele mai proaspete stiri si ca deruleaza campanii sociale de impact. „O presa sanatoasa si activa contribuie la dezbaterea publica si reprezinta factorul-cheie intr-un sistem democratic”, a spus Burnett.

SUMAR

Evenimente, „fonfleuri” si influente

„Romania si ziarul sau” este un volum care sintetizeaza evolutia Romaniei intre 1992 si 2007, asa cum a fost ea reflectata de „Evenimentul zilei”. Cartea de 258 de pagini cuprinde patru sectiuni importante. In prima dintre ele sunt rememorate evenimentele cele mai importante din fiecare dintre acesti ani.

Totodata a fost selectat cate „un om al anului”, iar un jurnalist de la EVZ a depanat amintirile traite atunci. Cea de-a doua sectiune este dedicata unui interviu cu Mihai Carciog, interviu care a aparut, in aceasta toamna, si la numarul aniversar, 5.000, al „Evenimentului zilei”.

Aceasta sectiune cuprinde si amintirile unor ziaristi care au semnat in trecut in „Evenimentul zilei”, de la Maria Andries la Dan Andronic pana la Carol Sebastian si Dan Tapalaga. A treia parte a cartii arata cum a influentat „Evenimentul” istoria Romaniei, care au fost marile bucurii traite de noi impreuna cu cititorii, care au fost marile dezamagiri, ce „fonfleuri” a produs ziarul, ce campanii de succes a dus. Ultima parte a fost „cedata” marilor noastre personaje, de la presedinti (Ion Iliescu, Emil Constantinescu) la premieri (Victor Ciorbea, Nicolae Vacaroiu, Theodor Stolojan, Petre Roman), care si-au exprimat punctul de vedere despre Romania si ziarul sau - „Evenimentul zilei”. (Traian Batranu)