11 septembrie, marcat cu o noua inmormantare

11 septembrie, marcat cu o noua inmormantare

Sergentul major Aurel Marcu, cazut joi la datorie in Afganistan, va fi inmormantat astazi.

Moartea sa a indoliat orasul Curtea de Arges, locul unde familia locuia de trei ani.

In iunie, Batalionul 33 Vanatori de Munte a plecat in Afganistan, intr-o misiune la Zabul. Printre cei 480 de militari se afla si sergentul Aurel Marcu, in varsta de 31 de ani, casatorit si tatal unui copil de patru ani.

„Aveau un teren la Budeasa si isi construiau o casa. Nu aveau bani ca sa o termine si a plecat el in Afganistan, ca sa faca rost de bani”, spune Ion Andrei, patronul magazinului la care lucreaza ca vanzatoare sotia sergentului, Aurelia. „Le ajungeau banii ca sa traiasca, dar au vrut si ei o casa...”, adauga barbatul.

Sergentul era mecanic conductor de TAB si sef de echipa antiblindate la Batalionul 33 Vanatori de Munte „Posada” din Curtea de Arges. Nascut in 1976 la Gaesti, in judetul Dambovita, Aurel Marcu era originar din comuna damboviteana Matasaru, iar sotia sa provine dintr-un sat din Olt.

„Era familia ideala, nu am vazut oameni mai fericiti. Se intelegeau foarte bine, aveau multi prieteni, chiar daca nu s-au nascut aici”, i-a spus Marilena, o alta prietena a Aureliei, corespondentului EVZ, Laura Ilie.

De cand au aflat vestea, toti vecinii din blocul in care locuieste familia Marcu vorbesc despre tragicul accident. „Niciodata nu s-au gandit ca ar fi putut sa moara, chiar glumeau pe chestia asta”, spune Georgeta, o alta prietena a sotiei lui Aurel.

Sergentul-major Aurel Marcu a fost ucis pe loc in mo-mentul in care transportorul blindat in care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, in timpul unei misiuni desfasurate in provincia Zabul, la nord-est de Qalat.

TAB-ul afectat de explozia minei era deschizatorul unei coloane de transportoare aflate in patrulare. Alti patru militari, locotenentul Nicolae Grigore, fruntasul Alex-Octavian Zafiu si sergentii- majori Mircea Daniel Solomon si Marius Enescu au fost raniti.

Ranitii se simt mai bine

Potrivit Ministerului Apararii, comandantul plutonu-lui, Nicolae Grigore, are plagi taiate la nivelul umarului stang si arsuri usoare la nivelul toracelui. El a fost operat de o echipa de medici militari la spitalul din Kandahar si isi va putea relua activitatea dupa ce se va reface.

Fruntasul Octavian Zafiu, diagnosticat cu politraumatism, leziuni multiple ale membrelor superioare si inferioare si plagi la nivel cervical, a fost operat. Conform MApN, starea lui medicala se mentine grava, dar stabila.

Sergentul-major Mircea Solomon are un traumatism la gamba stanga, iar sergentul-major Marius Enescu are o plaga taiata la nivelul umarului drept.

In timpul noptii de joi spe vineri, ei au fost transportati la Spitalul Militar din Kandahar, unde li s-au facut investigatii amanuntite. Ei au fost externati dupa ce medicii au constatat ca ranile lor nu sunt grave, urmand sa-si reia activitatea in baza militara din Qalat.

Locotenent-colonelul Costel Ionescu, comandantul Batalionului 33, a declarat intr-un interviu difuzat ieri in cadrul emisiunii „Ora Armatei”, difuzata de postul de radio Romania Actualitati, ca soldatul Zafiu a fost transportat la spitalul militar al bazei militare americane de la Ramstein, Germania, unde starea sa va fi reevaluata. Ionescu a mai spus ca moralul trupelor este influentat de evenimentul tragic, dar trupele isi desfasoara activitatea normal, ieri doua unitati efectuandu-si misiunile. Mai avem patru luni de misiune si suntem hotarati sa le ducem la capat”, a spus comandantul batalionului.

Cetatean de onoare

Vineri, Teodor Melescanu, ministrul apararii, a semnat, la propunerea sefului Statului Major, ordinul de inaintare la gradul de sublocotenent post-mortem a sergentului-major Aurel Marcu. Ministrul a inaintat, totodata, presedintelui Traian Basescu propunerea de decorare a militarului ucis in Afganistan, iar familia acestuia va fi sprijinita financiar de MApN.

Reunit joi dupa-amiaza in sedinta extraordinara, Consiliul Local din Curtea de Arges a hotarat ca militarul ucis sa fie declarat Cetatean de onoare post-mortem al orasului in care familia Marcu locuia de trei ani.

Aseara, trupul sau neinsufletit a fost adus in tara cu un avion militar al Fortelor Aeriene Romane, iar inmormantarea va avea loc astazi in comuna Matasaru, din judetul Gaesti, in prezenta oficialilor din conducerea MApN si a Statului Major General.

Pe front

Militarii romani in razboaiele lumii

> Peste 4.000 de militari au luat parte la misiuni de lupta peste hotare.

> Din 2002 pana in prezent, Romania a detasat in Afganistan peste 900 de soldati. In prezent, peste 1.600 de soldati se afla in teatrele de operatiuni externe: 867 de militari romani se afla in Afganistan, 597 in Irak si 148 in Kosovo, cei mai multi dintre ei apartinand Fortelor Terestre.

> Pana la incidentul de joi, in Afganistan au fost ucisi patru militari romani.

Profesionisti

Misiunile romanesti, apreciate in Afganistan > Primele detasamente ale Batalionului 33 Vanatori de Munte din Curtea de Arges, din care facea parte si Aurel Marcu, au plecat spre Afganistan la inceputul lunii iunie, iar ultimii militari au ajuns la Zabul pe 17 iulie.

> Vanatorii de munte din Curtea de Arges i-au inlocuit pe militarii Batalionului 812 Infanterie „Soimii Carpatilor” din Bistrita, care in luna martie s-au bucurat de aprecierile agentiei de presa Associated Press. Jurnalistul Denis Gray a laudat intr-un reportaj activitatea batalionului bistritean, subliniind ca romanii au reusit sa securizeze regiunea Zabul si sa asigure un trafic sigur pe autostrada A 1.

> Corespondentul AP a aratat ca unitatea romana este mai eficienta in lupta decat unele trupe americane si a remarcat ca Romania se numara printre cele sase state prezente in Afganistan care nu au ezitat sa isi mute trupele din zonele proiectelor de reconstructie, considerate mai sigure, catre regiunea sudica unde continua sa se inregistreze atacuri ale talibanilor.

> Misiunea soldatilor argeseni are o durata de sase luni si include participarea la operatiuni de sustinere a armatei si a populatiei locale, de cercetare si patrulare, precum si de asistenta umanitara. Soldatii argeseni participa si la proiectele de dezvoltare initiate de echipa de Reconstructie provinciala din Zabul.

Dilema

Ne retragem sau luptam pana la capat?

Moartea sergentului-major Aurel Marcu redeschide controversa asupra retragerii trupelor romanesti de pe fronturile razboiului impotriva terorismului.

Trebuie sa ne respectam cu orice pret obligatiile asumate pentru a ne castiga credibilitatea pe plan international sau e mai bine sa protejam vietile militarilor nostri si sa ii aducem acasa? Aceasta dilema revine in atentia opiniei publice si a politicienilor ori de cate ori un soldat roman este ucis in Irak sau in Afganistan.

Liderul partidului „Romania Mare”, Corneliu Vadim Tudor, a cerut vineri retragerea trupelor romanesti din Irak si Afga-nistan. El a reamintit ca PRM s-a opus constant participarii armatei romane la „periculoasa aventura in Orient”.

Vadim Tudor nu este singurul adept al retragerii trupelor de pe frontul antiterorismului. Inca de anul trecut, PNL, Partidul Conservator si UDMR sustin, alaturi de PRM, aducerea acasa a soldatilor romani.

In iunie 2006, conducerea liberalilor l-a mandatat pe ministrul apararii din acea perioada, Teodor Atanasiu, sa solicite Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) retragerea trupelor romanesti din Irak. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a motivat aceasta decizie prin pierderile de vieti omenesti si costurile ridicate ale participarii militarilor nostri la operatiunile din Afganistan si Irak.

Presedintele Traian Basescu si Emil Boc, presedintele PD, s-au opus ferm acestei initiative, care a condus in final la schimbarea ministrului Apararii. „Avem nevoie de credibilitate in continuare, daca dorim ca Romania sa fie o tara respectata si respectabila in planul relatiilor internationale, nu sa fie luate decizii la gura sobei, in scopul de a castiga un procent electoral in plus”, a spus Boc.

Recurs la istorie

Pe 26 martie anul acesta, premierul a anuntat ca va lua toate masurile necesare pentru ca militarii romani din Irak sa vina acasa pana la Craciun.

„A venit vremea sa-i aducem acasa pe militarii nostri. E timpul sa se intoarca acasa pentru a construi impreuna un viitor european al Romaniei. Ma voi bate sa-i conving pe toti cei care sustin contrariul sa le permit soldatilor nostri sa ia masa de Craciun acasa, cu familiile lor”, a promis Tariceanu.

Pana acum, demersul sau a fost sortit esecului. Presedintele Traian Basescu s-a opus ferm acestei initiative. „Romania va trebui sa continue sa-si mentina cuvantul dat la un moment dat, cand avea nevoie exact de sprijinul celor pe care acum isi pune problema sa-i abandoneze ca aliati. Ma refer la Statele Unite si la sprijinul pentru intrarea in NATO. Noi avem de corectat niste suspiciuni asupra capacitatii noastre de a ramane aliati daca ne uitam putin in istorie”, a replicat Basescu.

„Cine nu intelege ca cel mai important lucru pentru armata este onorarea respectarii angajamentelor, acela nu intelege armata”, a declarat seful statului la prezentarea bilantului MApN. El a mai spus ca este posibil ca prezenta militara in Irak sa fie redusa cu inca 100 de militari. Recent, ambasadorul roman la NATO, Sorin Ducaru, a confirmat ca Romania isi va mentine trupele in Orientul Mijlociu.

Potrivit unui sondaj de opinie publicat de Gallup Organization Romania in luna mai, 72a dintre romani s-au declarat in favoarea stabilirii impreuna cu aliatii a unui calendar de retragere a trupelor romanesti din Irak. Aproape jumatate dintre subiecti vor ca militarii nostri din Irak sa se intoarca in tara pana la sfarsitul anului, iar 28a cred ca retragerea trebuie sa se faca atunci cand Romania si aliatii considera ca este oportun.

Bilant

Militari romani morti in Afganistan si in Irak

Iosif-Silviu Fogorasi Primul militar roman ucis in Afganistan. Sergentul-major era din Oradea si facea parte din cadrul Batalionului 151 Infanterie „Razboieni”. A murit pe 11 noiembrie 2003, la varsta de 32 de ani, dupa ce a fost impuscat mortal in timpul unei patrulari in satul Spin Boldak, la granita cu Pakistanul. Era casatorit, iar sotia sa a fost angajata ulterior ca sergent-major in MApN.

Mihai Anton Samuila A murit pe 14 noiembrie 2003, la varsta de 35 de ani. A fost ranit in timpul atacului in care si-a pierdut viata camaradul sau, Iosif Fogorasi. Sergentul-major era casatorit si avea doi copii.

Narcis Sonei Sergent in Batalionul 300 Infanterie Galati, a fost ucis pe 24 aprilie 2005, intr-un atentat cu bomba detonata prin telecomanda, in sudul provinciei Kandahar. Avea 26 de ani.

Ionel Gheorghita Dragusanu Caporal incadrat in Batalionul 341 Infanterie din Topraisar, avea 38 de ani. A murit in noaptea de 19 spre 20 iunie 2006, cand transportorul in care se afla a trecut peste o mina, la 20 km de Kandahar. Casatorit, avea o fetita de 12 ani.

Bogdan Hincu Ucis pe 27 aprilie 2006, in apropiere de An Nassyria, alaturi de trei soldati italieni, la o misiune de patrulare, cand TAB-ul sau a trecut peste o mina artizanala. Caporalul avea 28 de ani, era din Iasi, si se afla la prima misiune externa.

Lili Dobre Caporal angajat pe baza de contract in cadrul Batalionului 280 Focsani. S-a sinucis impuscandu-se in cap, pe 25 martie 2006.

Ne puteți urmări și pe Google News