Evenimentul Zilei > Actualitate > 11 septembrie: maraton de filme şi emisiuni documentare
11 septembrie: maraton de filme şi emisiuni documentare

11 septembrie: maraton de filme şi emisiuni documentare

Urmăriţi pe micul ecran comemorarea atentatelor, în direct, şi cele mai noi documentare şi filme.

O lume întreagă comemorează 11 septembrie împreună cu Statele Unite ale Americii. Pe lângă documentare şi filme ce prezintă evenimentele de atunci, telespectatorii români vor putea vedea şi transmisiunea în direct de la "Ground Zero". La Televiziune Română, telespectatorii pot vedea întreaga ceremonie din Statele Unite.
TVR1 va transmite în direct de la locul celor mai sângeroase atentate teroriste. Începând cu ora 14.30 şi până la ora 16.00, românii pot urmări momentele din SUA alături de întreaga lume când memorialul 11 septembrie din New York, realizat pentru cele peste 3.000 de victime ale atentatului, va fi inaugurat.
Transmisiunea în direct este completată de emisiuni, documentare şi filme pe care televiziunile le-au pregătit în acest weekend şi care abundă în informaţii legate de tragicul eveniment. Programele dedicate comemorării atentatelor din Statele Unite încep de vineri la televiziunea B1 cu un documentar realizat în 2011, "9/11: Ziua care a schimbat lumea".
Documentarul va fi prezentat în cadrul emisiunii săptămânale "Special B1", de la ora 19.30. Este realizat dintr-o serie de interviuri în exclusivitate cu persoane care au fost afectate direct în urma evenimentelor.
Printre aceştia, vor vorbi în producţia de o oră, Donald Rumsfeld, Richard Perle, Abou Ahmed,unul dintre prizonierii torturaţi de americani în închisoarea Abu Ghraib, şi Muntadhar Al-Zaidi, jurnalistul irakian care a aruncat cu pantoful în preşedintele Bush. Toate aceste mărturi realizează un tablou complet al modului în care lumea a fost schimbată pe 11 septembrie.
FILM
Zborul United 93
Singurul avion care pe 11 septembrie 2001 nu a ajuns la destinaţie, cel care s-a prăbuţit în Pennsylvania, este, cinci ani mai târziu, subiectul unui film artistic regizat de Paul Greengrass. Antena 1 va difuza duminică, începând cu ora 20.20, povestea pasagerilor zborului United 93, cei care au schimbat cursul evenimentelor şi cărora, cel mai probabil, sute de americani le datorează vieţile lor.
Ineditul producţiei stă în viziunea apolitică abordată de creatorul filmului. Problema sfâşietoare a atentatelor este văzută din perspectiva celor cu adevărat în mijlocul evenimentelor, iar experienţa lui Greengrass când vine vorba de documentare a contribuit la crearea sentimentului de veridicitate pe care îl are lungmetrajul "Zborul United 93". Filmul a avut un buget de 15 milioane de dolari.
SALVARE. Eroii de la 11 septembrie portretizaţi în „11 septembrie: Turnurile
Gemene” FOTO: REUTERS

CONCURENŢĂ
Discovery Chanel, National Geographic şi History se întrec în difuzarea unor producţii impresionante
Maratonul documentarelor cu tema "11 septembrie" a început încă din primele zile ale lunii. Postul National Geographic este cel care dedică aproape toată duminica programelor ce au în prim plan atentatele din Statele Unite, dar şi consecinţele acestora. Documentarele au mai fost difuzate săptămâna aceasta şi sunt reluate duminică.
Maratonul începe la ora 16.00 cu producţia "Giuliani şi 11 septembrie" şi deciziile lui care au ajutat un oraş slăbit să îşi revină într-un timp record. "11 septembrie. De ce?" povesteşte, de la ora 17.00, despre ascensiunea lui Osama şi motivele pentru care a ajuns în fruntea grupării teroriste al-Qaeda, iar de la 18.00 aflăm care sunt dedesubturile operaţiunii teroriste. La 19.00 specialiştii examinează momentul deturnării avioanelor, pentru ca o oră mai târziu să fie prezentate consecinţele acestuia.
Interviul în exclusivitate al lui George W. Bush este redifuzat de la ora 22.00, dar şi de la ora 5.00. În plus, de la ora 21.00, "11 septembrie: Războiul continuă", aruncă o privire asupra războiului dus de terorişti împotriva Occidentului.
A doua parte, de două ore, a seriei documentare de şase ore, "Ground Zero: 10 ani mai târziu" va fi difuzată de Discovery Channel de la ora 21.00 . Producţia din 2011 se concentrează pe eforturile construirii zgărie-norului de 104 etaje de la "Ground Zero".
„11 septembrie: Turnurile gemene" va fi difuzat de Viasat History. Timp de două ore, duminică, de la ora 22.00, atentatele sunt privite prin ochii membrilor serviciilor de urgenţă, guvernului SUA şi ai supravieţuitorilor. În documentar apare şi mărturia lui Khalid Sheikh Mohammed, colaboratorul lui Osama Bin Laden care a orchestrat atacurile şi care a fost capturat în 2003.
Şi la televiziunea publică, TVR INFO, TVR 1, TVR Internaţional, au fost programate, pentru 11 septembrie, o serie de programe şi emisiuni dedicate tragediei din 2001 în Statele Unite. O ediţie specială şi un documentar care au ca subiect atentatele teroriste şi urmările lor. De la ora 14.30, Raluca Belciu moderează la TVR INFO, în direct, Ediţie specială: Comemorarea victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001, dezbatere transmisă în simulcast şi pe TVR 1 şi TVR Internaţional. La discuţii participă Alexandra Gătej, preşedinte Amcham România (Camera de Comerţ Americană România), sociologul Mircea Kivu, precum şi jurnalistul Ştefan Popescu (RFI România).

Pe lângă dezbaterile cu invitaţii din studio, programul va oferi telespectatorilor materiale retrospective, dar şi informaţii şi imagini de la faţa locului, aduse de corespondentul TVR în SUA, Mihai Melinescu. De asemenea, fostul ambasador al României la Washington, Sorin Ducaru, va intra în legătură telefonică pentru a vorbi despre tragicele evenimente din 2001, pe care le-a trăit printre americani.

De la ora 19.05 (şi în reluare de la 23.05), TVR INFO difuzează documentarul 11 septembrie povestit de Al-Qaeda (LE 11 SEPTEMBRE VU PAR AL-QAIDA – Franţa, 2011), un film tulburător despre efectele tragice ale terorismului, în regia lui Olivier Pighetti şi a lui Catherine Graciet. Cei doi jurnalişti francezi au găsit militanţi islamişti, apropiaţi ai lui Bin Laden, dispuşi să depună mărturie. S-a spus oare totul despre atentatele care au avut loc la 11 septembrie 2001? Cine era şi de ce a iniţiat Bin Laden acţiunile criminale ale Al-Qaeda? Cum a fost trăit acel 11 septembrie în interiorul organizaţiei teroriste? Ce gândesc cei pe care i-a condus Bin Laden ani la rând? Au înţeles ei vreodată că au fost manipulaţi pentru comiterea a numeroase acte criminale? Realizatorii aduc pentru prima oară în faţa publicului reprezentanţi ai Al-Qaeda, care, fără a disimula, spun ce gândesc.
<iframe width="420" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/1lKZqqSI9-s" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: